Jan Guillou öppnar upp om styvfaderns våld: "Väldigt hög smärttröskel"

Författaren Jan Guillou skrev boken "Ondskan" som idag blivit en klassiker inom litteraturen. I boken skildras författarens egna upplevelser av våld, och när han gästar TV4:s intervjuprogram "Malou möter" berättar han bland annat om de konsekvenser han fått av det våld som hans styvfar utsatte honom för. 

Under hösten 2023 har serien "Ondskan" premiär på TV4 Play. Serien är baserad på boken med samma namn, utgiven 1981 och skriven av författaren Jan Guillou.

Berättelsen är baserad på Guillous egna upplevelser av våld på internatskolan Solbacka, men också hans erfarenheter av våld i hemmet, som utfördes av hans egen styvfar. 

Men serien är inte den första filmatiseringen av boken. Filmen "Ondskan" hade premiär för 20 år sedan och har precis som boken blivit en klassiker. 

Jan Guillou berättar om styvfaderns våld 

I samband med att den nya serien släppts gästar Jan Guillou Malou von Sivers intervjuprogram "Malou möter". Där berättar han bland annat om styvfaderns våld, och vad det gjort med honom.

Malou von Sivers uttrycker att det "inte är mycket som krävs" för att Guillou ska bli slagen av sin styvfar, varpå han svarar:

– Män som sätter det där i system har också en fenomenal förmåga att hitta på nya anledningar.

"Jag har en väldigt hög smärttröskel"

Han berättar att en av konsekvenserna av det våld han blivit utsatt för är att han fått hög smärttröskel. 

– Jag tror fortfarande att jag har en väldigt hög smärttröskel, säger han och betonar att det inte handlar om psykisk utan en fysisk smärttröskel. 

Han tillägger: 

– Det är med viljan och koncentrationen man kontrollerar smärtan, och det gör man med en blandning av adrenalin och raseri.