Klädregler på Engelska Skolan – får extrakläder om kjolen är för kort

För kort kjol, för djup urringning eller för nedhasade byxor – har du något av det får du ta på dig extrakläder från skolan. I alla fall om du är elev eller personal på Internationella Engelska Skolan i Täby.

På Internationella Engelska Skolan i Täby får eleverna extrakläder för att skyla sig.
På Internationella Engelska Skolan i Täby får eleverna extrakläder för att skyla sig.

Alla elever och föräldrar vars barn går på Internationella Engelska Skolan måste skriva på ett kontrakt gällande de klädregler som gäller på skolan. Man ska ha anständiga, hela och rena kläder.

På Internationella Engelska Skolan i Täby är det ännu snävare regler som gäller. Där får man låna extrakläder om man till exempel har för kort kjol, för djup urringning eller om man har byxorna för långt ned, skriver Aftonbladet.

I ett mejl till tidningen skriver Alastair Wither, rektor för den nämnda skolan, att de har ett speciellt sätt att kontrollera längden på klänningen eller kjolen.

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven.

Får ta på sig svarta leggings

Om kjolen visar sig vara kortare får eleven ta på sig svarta leggings, som skolan har till förfogande.

Enligt Alastair Wither är det varken någon elev eller någon förälder som har ifrågasatt hanterandet.

– Vi har inte uppfattat det som något större problem, skriver Alastair Wither i ett mejl till Aftonbladet.

Klädregler även för personal

Men klädreglerna gäller inte bara elever, utan omfattar även personal på skolan.

I en intern handbok som är till för skolans anställda kan man läsa att personalen inte får ha på sig varken t-shirt eller jeans på skolan. Dessutom måste klädesplagg som shorts, kjol och klänning täcka minst halva låret.

En tidigare anställd på skolan i Täby berättar för tidningen att en av hennes arbetsuppgifter var att ha koll på hur eleverna klädde sig.

Kan bryta mot skollagen

Enligt skollagen ska alla individer respekteras, precis som individens frihet och integritet. Därför ska individen få uttrycka sig enligt den grundlagsskyddade yttrandefriheten, och varje individs klädsel ska respekteras – inte regleras.

Källa: Aftonbladet