Kriget stoppar Eurovision i Ukraina 2023 – här är landet som ska arrangera

Ukraina blev årets vinnare av Eurovision Song Contest 2022. Enligt tradition arrnagerar vinnarlandet tävlingen året efter vinsten, men till följd av Rysslands invasion av Ukraina kommer ett annat land att hålla i nästa års sångtävling.

Ukrainas Kalush Orchestra på presskonferensen efter finalen i Eurovision Song Contest. Nu står det klart att Brittiska BBC ska arrangera Eurovision Song Contest 2023.
Ukrainas Kalush Orchestra på presskonferensen efter finalen i Eurovision Song Contest. Nu står det klart att Brittiska BBC ska arrangera Eurovision Song Contest 2023.

EBU har beslutat att Eurovision Song Contest inte kan genomföras i Ukraina 2023. Anledningen uppges vara det pågående kriget i landet efter den ryska invasionen.

Brittiska BBC ska enligt uppgift arrangera tävlingen eftersom Storbritannien kom tvåa i årets tävling.

”Det är vår fulla avsikt att Ukrainas seger ska ge avtryck i nästa års show”, skriver EBU i ett uttalande, som Aftonbladet var först med att rapportera.

Ukraina var värdland för Eurovision 2017 och 2005. Ukraina vann tävlingen 2022 och det är traditionsenligt vinnarlandet som också blir värd för nästa års tävling. Enligt ett pressmeddelande från EBU har Rysslands invasion av Ukraina och det pågående kriget gjort detta omöjligt efter en analys av säkerhetsläget.

"Efter en objektiv analys har referensgruppen, Eurovisions beslutande organ, med djup sorg och ånger kommit till slutsatsen att under rådande omständigheter kan UA:PBC inte uppfylla de säkerhets- och operativa garantier som krävs av ett tv-bolag för att stå som värd för, organisera och producera Eurovision Song Contest”, skriver EBU i ett pressmeddelande.