Många spädbarn dog i onödan – på grund av felaktig vård

Upp till drygt 200 spädbarn och flera kvinnor har dött i onödan på grund av felaktig vård på en grupp brittiska sjukhus, visar en utredning. Landets hälsominister Sajid Javid beklagar tragedin.
– Till alla dessa familjer som har lidit så stort: jag är ledsen, sade Javid inför parlamentet.

Kvinnor som drabbats av vårdskandalen kramar om varandra efter det att slutrapporten släppts.
Kvinnor som drabbats av vårdskandalen kramar om varandra efter det att slutrapporten släppts.

Utredningen har listat en lång rad fel som begicks under 20 år inom mödravården på sjukhus som drivs av en stiftelse i centrala England. Utredningen började 2018, sedan två familjer som mist sina barn krävt en genomgång. Chefsbarnmorskan Donna Ockenden har gått igenom nästan 1 600 händelser mellan åren 2000 och 2019.

Kunde undvikits med bättre vård

Genomgången visar att 131 missfall, 70 dödsfall bland för tidigt födda och nio dödsfall bland mödrar kunde eller skulle ha undvikits med bättre vård.

Sjukhusledningen har "felat i att utreda, felat i att lära sig och felat i att förbättra", sade Ockenden. Man har till varje pris velat hålla nere antalet kejsarsnitt, snitt som i en del fall kunde förhindrat dödsfall och skador, enligt henne.

Behöver mer bemanning och finansiering

Enligt utredaren behövs systematiska förbättringar av mödravården över landet, bland annat vad gäller bemanning och finansiering.

Stiftelsen ber "helhjärtat om förlåtelse", kommenterar vd Louise Barnett på Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust.