Misstänkt för skoldåd greps på tio minuter – polisen såg genast vad som skett

Det tog tio minuter från det att polisen fått larm om ett pågående våldsdåd på Malmö latinskola till det att en misstänkt gärningsman var gripen. En 18-årig elev på skolan är anhållen misstänkt för att ha dödat två kvinnliga lärare.

Polisens insatsstyrka på plats och söker igenom gymnasieskolan Malmö Latinskola i Malmö där två personer skadades tidigare på måndagen. Strax efter klockan 17 på måndagen larmades polisen till en gymnasieskola i centrala Malmö efter misstankar om att det skett ett grovt brott. Senare på kvällen meddelade polisen att två anställda kvinnor avlidit av skadorna de fick då en elev på skolan attackerade dem.

När larmet kom 17.12 på måndagskvällen hanterade polisen det omedelbart som en pågående dödligt våld-situation och gick snabbt fram för att kunna avbryta, berättar polisens områdeschef Petra Stenkula vid en pressträff.

När man kom till platsen såg det inledningsvis lugn ut, men det fanns uppgifter om våld på tredje våningen.

– Ganska omedelbart när man kom upp på tredje våningen såg man vad som skett, säger Petra Stenkula.

– Där anträffar man snabbt en skadad, gärningspersonen och ytterligare en skadad. 17.22 grips gärningspersonen.

Elev på skolan

Den misstänkte är en är en 18-årig elev på skolan som inte förekommer i polisens belastningsregister sedan tidigare. Polisen kan ännu inte svara på om dådet var planerat eller om det fanns någon koppling mellan honom och de dödade kvinnorna.

Polisen har beslagtagit flera tillhyggen, men kan inte specificera vad det rör sig om mer än att det inte är skjutvapen.

– Den tekniska undersökningen får visa vilka tillhyggen som varit dödande. Jag kan inte precisera mer än att det rör sig om mer än ett, säger Stenkula.

Det går inte heller att i nuläget säga något om hans motiv.

– Vi håller just nu på med alla de undersökningarna. Vi kommer naturligtvis föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv, säger Petra Stenkula.

Det finns uppgifter om att den misstänkte själv ska ha ringt till polisen, det kan Petra Stenkula varken bekräfta eller avfärda, men säger att det kom många larmsamtal om händelsen.

– Vi går igenom de larmsamtal som kommit in till polisen.

Gör husrannsakan

Husrannsakan genomförs i den misstänktes bostad i en annan stad i Skåne och man går igenom hans mobiltelefon och dator.

Polisen tillsätter en särskild utredningsorganisation med anledning av dådet.

– Ett stort antal personer kommer att höras de kommande dagarna. Vi kommer att jobba så fort som möjligt med det här. Men också med respekt för att många varit vittne till en hemsk händelse.

Måndagens skolattack är den tredje på i Skåne på mindre än ett år.

– Det är oerhört tragiskt och traumatiskt och svårt att ta in och det skapar otrygghet för dem som ska skicka sina barn till skolorna. Jag hoppas att det är en tragisk slump att det varit tre på så kort tid.