Ny regering - så påverkas din plånbok

Det blir inte någon sänkning av a-kassan, däremot ska skatten på ISK-kontona sänkas. När Ulf Kristersson presenterar den blivande regeringens förslag finns en hel del plånboksfrågor med i paketet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) efter gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen.

Överenskommelsens förslag när det gäller plånboksfrågor och hushållsekonomi ska ha som övergripande inriktning att motverka arbetslöshet och stärka Sveriges tillväxtförmåga.

Men i det så kallade Tidöavtalet finns mycket få siffror. Hur politiken kommer att påverka får bli mer tydligt i budgeten, enligt blivande statsministern Ulf Kristersson (M).

Han nämnde på presskonferensen flera förslag som påverkar svenskarnas plånböcker.

– A-kassan blir kvar på dagens nivå, sade han.

Det har också varit ett av SD:s vallöften. Kristersson själv och Moderaterna har inte propagerat för att behålla a-kassan på den tillfälligt höjda nivån som rått sedan pandemin. I stället vill de göra det mer lönsamt att arbeta, och han lovar nu sänkta skatter "under mandatperioden" för dem med lägre inkomster.

– Men nu när vi står inför sämre tider då arbetslösheten kan öka så kan detta bli mycket betydelsefullt för hushållen, enligt Shoka Århman, privatekonom på SPP.

Om många svenskar går in i en period av arbetslöshet så kan det bli en viktig parameter, säger hon.

Elprischocker

I överenskommelsen nämns också åtgärder för att minska "elprischocker", men vad det kan vara frågan om utvecklas inte närmare.

– Kanske det kan bli mer träffsäkert än det förra stödet, säger Shoka Åhrman.

Slopande av amorteringskravet på bolån har varit på tapeten och Moderaterna har tidigare sagt att de vill ta bort kravet nu när priserna och räntorna rusar. Men det står inget om detta i överenskommelsen. Kristersson säger på en pressträff att de ännu inte har tagit ställning till att slopa kraven.

– Men det var sådant som alla de här partierna var överens om innan valet. Det kan bli så att de väljer att köra över Finansinspektionen, som inte vill lätta på kraven. Eller så fokuserar man på andra åtgärder.

Skatt på ISK-konton

Ulf Kristersson lovar att skatten på ISK-konton ska sänkas. I dag är den kopplad till statslåneräntan, som stiger. Det gör också att schablonbeskattningen blir högre, men det vill alltså Kristerssons blivande regering ändra på. Sparande upp till 300 000 kronor ska göras skattefritt, enligt överenskommelsen.

– Det gynnar många, särskilt yngre som sparar till handpenningen på en bostad, säger Shoka Åhrman.

Men när det gäller bostadsfrågorna så är det i övrigt tomt på förslag i överenskommelsen, konstaterar hon. Möjligen lite överraskande, eftersom bostäder är en viktig fråga för många, särskilt för unga.

Kristersson nämner också att reduktionsplikten för biobränsle ska sänkas till den lägsta nivån i EU.

Det gynnar hushållen indirekt, för det påverkar priset, säger hon.

Bidragsreform

I överenskommelsen finns det också ett förslag om en stor bidragsreform. Den ska göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och egen försörjning, dels genom lägre skatt på framför allt låg- och medelinkomsttagare, dels genom införandet av ett bidragstak.

– Det är mycket fokus på dem som arbetar, men också på småföretagare, säger Shoka Åhrman.

Fakta: Hushållens ekonomi

I överenskommelsen finns en punktlista med områden som riktas mot hushållens ekonomi:

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pensionsinkomst.Ta fram förslag på hur pensionärernas ekonomi kan stärkas och valfriheten värnas.Lägre drivmedelspriserSänkt skatt på sparande genom att en grundnivå på 300 000 kr i ISK görs skattefri.Åtgärder för att skydda hushållen mot framförallt elprischocker.Reformer som bidrar till breddat ägande, vad gäller exempelvis boende, sparande och pension.Åtgärder för att minska barns utsatthet ska tas fram. Ett fritidskort ska införas.Mer lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Källa: Överenskommelse för Sverige, "Tidöavtalet"