Nyamko Sabuni avgår – han blir ny partiledare

Bara månader före valet i september avgår Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Partiets förste vice ordförande Johan Pehrson tar över som partiledare.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar att hon avgår som partildare vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar att hon avgår som partildare vid en pressträff i riksdagens presscenter.

Nyamko Sabuni meddelar att hon lämnar sin post på en pressträff.

– Jag är den jag är med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast, säger Sabuni.

Svaga opinionssiffror

Hon säger att det inte längre ska vara hon som ska gå i första ledet för Liberalerna.

Nyamko Sabuni valdes till partiledare för snart tre år sedan. Men partiledarbytet ledde inte till något lyft opinionsmässigt. Tvärtom har partiet brottats med låga opinionssiffror – en bra bit under riksdagsspärren– en längre tid.

– Jag är stolt över den resan jag har gjort, säger Sabuni.Att jag vågar lämna och har orkat komma tillbaka och lämnar igen. Att jag visar att allt faktiskt är möjligt, säger Sabuni.

Efter beskedet avbröt Nyamko Sabuni pressträffen, utan att ta några frågor från journalisterna på plats..

En ny pressträff har utlysts till klockan 12.45 med partisekreteraren Juno Blom och partiets valberedning.

Pehrson tar över

På partiets hemsida står att tidigare förste vice partiordförande Johan Pehrson från och med i dag går in som ny partiledare för Liberalerna. Han är också gruppledare för partiet i riksdagen och är den som har ersatt Sabuni i riksdagens partiledardebatter, eftersom Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen.

"Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse", säger Johan Pehrson.

Enligt uppgift till TT är valberedningen och partistyrelsen eniga om att Johan Pehrson ska sitta över valet.