Ovaccinerade ungdomar kan jobba obehindrat inom äldreomsorgen

Coronapandemin är inte över – men inom äldreomsorgen finns det inga krav på vaccinpass när unga extraknäcker som vikarier.

Inget vaccinkrav inom äldreomsorgen för extraknäckande ungdomar. Foto: Unsplash / Unsplash
Inget vaccinkrav inom äldreomsorgen för extraknäckande ungdomar. Foto: Unsplash / Unsplash

Människor mellan 80-89 år är fortfarande största riskgruppen när det kommer till dödlig utgång av covid-19. Det är fortfarande frivilligt att vaccinera sig – även om man jobbar inom äldreomsorgen.

Läs mer: Ännu ett land inför vaccintvång inom vården: "Inget vaccin – inget jobb"

Fritt fram för unga att vaccinera sig

Sedan augusti har ungdomar över 15 år fått vaccinera sig mot covid-19. Tisdagen 19 oktober hade 63,8 procent av ungdomar 16-17 år i Stockholms län fått en första dos, 41,4 procent var färdigvaccinerade, skriver SVT.

I Stockholms stad är det dag inte tillåtet att föra statistik om vilka anställda som är vaccinerade mot covid-19 och vilka som inte är det. Det är också upp till varje anställd att uppge ifall man har vaccinerat sig eller om man fortfarande är ovaccinerad.

Ovaccinerade kan jobba obehindrat inom äldreomsorgen

Ung Omsorg är ett företag som anställer unga för att aktivera äldre och hålla dem sällskap. Företaget uppmanar de unga att vaccinera sig för att kunna ta ett jobb inom äldreomsorgen, men det är fortfarande inget krav.

Unga vikarier kan idag arbeta inom äldreomsorgen utan att ha vaccinerat sig. Stockholms stad har beslutat att omplacera ovaccinerade som frivilligt säger att de inte tagit något vaccin. De som själva uppgett att de inte är vaccinerade får omplaceras till att jobba inom varuinköp, städning och matlagning, uppger SVT i sin artikel.