Pappa våldtog sin dotter – får nästan halverat straff

Hovrätten har beslutat att sänka straffet för en man i 35-årsåldern som fällts för att ha våldtagit sin dotter. Straffet, som först låg på åtta års fängelse, har nu nästan halverats av efter Gävle tingsrätt nya beslut.

En man som fällts för att ha våldtagit sin dotter får sänkt straff i hovrätten.
En man som fällts för att ha våldtagit sin dotter får sänkt straff i hovrätten.

Hovrätten sänker straffet rejält för en man i 35-årsåldern som fällts för att ha våldtagit sin dotter. Mannen dömdes till åtta års fängelse av Gävle tingsrätt, han fälldes bland annat för fyra fall av våldtäkt mot barn.

Får sänkt straff

Men hovrätten gör en annan bedömning av straffvärdet och sänker straffet till fängelse i fyra år och sex månader. Skadeståndet som mannen ska betala sänks också, från 720 000 kronor till 665 000 kronor, skriver Gefle Dagblad.

Rätten hänvisar till ett tidigare fall

Enligt hovrätten följdes inte gällande praxis vid den första domen. Bland annat hänvisar rätten till ett tidigare fall där en man under flera år utsatte sin dotter för grova våldtäkter och dömdes till sex års fängelse.

Rätten lutar sig också mot den princip som innebär att det allvarligaste brottet bedöms till sitt fulla straffvärde, medan straffvärdet för övriga brott reduceras.

"Även om var och en av gärningarna har ett högt straffvärde anser hovrätten att maxstraffet måste vara förbehållet de allra grövsta brotten", skriver hovrätten i domen.