Polisman döms för dödligt grepp – man kvävdes

En man dog efter det att en polis tryckt sitt knä mot hans rygg i nästan två minuter, samtidigt som han var belagd med handfängsel. Nu döms polisen för vållande till annans död i en för Sverige unik dom.

En man dog efter det att en polis tryckt sitt knä mot hans rygg i nästan två minuter.
En man dog efter det att en polis tryckt sitt knä mot hans rygg i nästan två minuter.

Polismannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

– Det är första gången en polis i modern tid har åtalats för vållande till annans död för ett fysiskt grepp, sade Annika Norée, som forskar på straffrätt och polisrätt och som har följt rättegången, till TT inför domen.

Fallet rör en händelse på Lidingö utanför Stockholm den 12 november förra året. Polisen, som vid tillfället endast endast arbetat som polis i ett halvår, ingrep då tillsammans med en kollega mot en narkotikapåverkad man som uppträdde aggressivt och irrationellt.

Inringare beskrev mannen som i ett psykosliknande tillstånd och poliserna har angett att de hade mycket svårt att få kontroll över honom. Den åtalade polisen har berättat att han pepparsprejade mannen när han uppfattade att han försökte ta hans tjänstevapen, men utan att få någon reaktion.

Händelsen inleddes inne i ett trapphus men poliserna och mannen hamnade sedan utanför porten.

Var handfängslad

Mannen belades då med handfängsel och när han låg på mage med delar av kroppen över en trappavsats pressade polismannen ned honom mot marken med ett av sina ben och sin kroppstyngd.

Enligt åtalet pressade polisen ned mannen mot marken under "så lång tid att denne avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp" – en bedömning som nu delas av Stockholms tingsrätt.

"Tingsrätten menar att det genom en film som återger stora delar av händelseförloppet och en obduktionsläkares uppgifter är bevisat att mannen avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Filmen som domstolen hänvisar till kommer från en sopbil som befann sig i närheten. I filmen syns hur polisen håller sitt knä mot mannens bröstrygg i omkring 1 minut och 45 sekunder.

Genom oaktsamhet

Enligt domstolen är det klarlagt att polisen orsakade mannens död genom oaktsamhet.

"Tingsrätten anser att det vid den tidpunkt då NN (målsäganden) belagts med handfängsel inte längre fanns något hot om trängande fara eller våld som motiverade våldsanvändning genom att fortsätta pressa ned NN mot trappavsatsen", skriver tingsrätten i sin dom.

En av nämndemännen var skiljaktig och ville i stället döma polismannen för tjänstefel.

Polisens personalansvarsnämnd har sedan tidigare beslutat att polisen kommer att få behålla sin tjänst oavsett vad domen blir, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.