Så kan du få passtid snabbare

De extrema kötiderna för att skaffa pass kvarstår – trots en rad åtgärder från polismyndigheten. Nu ser man över möjligheten att införa legitimering med mobilt bank-id.

De extrema kötiderna för att skaffa pass kvarstår – trots en rad åtgärder från polismyndigheten. Nu ser man över möjligheten att införa legitimering med mobilt bank-id.

Efter de senaste veckornas proteststorm där polisen till och med blivit JO-anmäld för de långa passtiderna, har polismyndigheten vidtagit flera åtgärder de senaste dagarna.

– I till exempel region Syd lade man till 7 000 extratider under förra veckan. Ser man över hela landet har alla polisregioner utökat med flera tider. Man har också öppet på helgerna även om det nu inte är fullt helgöppet, säger Magnus Roglert, chef för enheten för förvaltningsrätt vid Polismyndigheten.

Kraftig efterfrågan

Men trots det överstiger efterfrågan kraftigt utbudet av passtider efter att många under pandemin har valt att skjuta på förnyandet av sitt pass och nu vill ut och resa igen.

En sökning som TT gjort i polisens bokningssystem visar att kötiderna fortfarande är flera månader långa. På måndagseftermiddagen var första tillgängliga tid i Stockholm den 12 september och då får man bege sig till Norrtälje.

Den som har oturen att leta efter en tid i Östergötland får rikta in sig på att åka utomlands först i jul – första tillgängliga tid var 21 december i Linköping.

TT: Kan de här åtgärderna anses vara fullt tillräckligt om väntetiderna är fortsatt långa?

– Nej, polismyndigheten är inte nöjd med den här situationen och det hoppas jag framgått. Vi har gjort en prognos över hur många tider vi kunde förvänta oss under året men ansökningarna kom betydligt tidigare och i större grad än vi kunde förvänta oss.

– Det man dock ska komma ihåg med bokningstider är att det är ögonblicksbilder, det kan se helt annorlunda ut bara någon dag senare.

Har sålts tider

Ytterligare ett problem har dock varit att systemet utnyttjats systematiskt, personer har kunnat boka upp mängder med tider för att sedan sälja vidare till högstbjudande.

Polisen har därför gjort bokningarna personliga men är nu på gång med ytterligare skärpningar där man ska identifiera sig med mobilt bank-id. Därmed ska olika robottjänster som dammsuger och bokar upp tider kunna stoppas.

– Vi arbetar för en sådan lösning, sedan om det går att göra i kort närtid kan jag inte svara på. Det är lite mer tekniskt komplicerat och vi måste också ta hänsyn till det så kallade tillgänglighetsdirektivet som tar hänsyn till de personer som har något slags funktionshinder så dessa inte utestängs från systemet, säger Magnus Roglert.

För den som nu är i desperat behov av ett pass men inte har någon tid finns ytterligare en möjlighet förutom att ständigt söka efter tider på polisens hemsida. Ett så kallat provisoriskt pass kan utfärdas men då tidigast 72 timmar före bokad resa. Det är också betydligt dyrare än ett vanligt pass och kan bara användas för den specifika resan.