Så lång tid före avgång ska du komma till Arlanda – för att undvika köer

Långa köer, missade flyg och upprörda resenärer – kökaoset på Arlanda som pågått de senaste veckorna kan inte ha undgått någon. Nu vädjar Swedavia till resenärerna att inte komma för tidigt till flygplatsen.

Nu uppmanar Swedavia resenärer att inte komma till Arlanda tidigare än tre timmar innan avgång.
Nu uppmanar Swedavia resenärer att inte komma till Arlanda tidigare än tre timmar innan avgång.

Vi går nu in i en mer intensiv reseperiod och på Stockholm Arlanda Airport väntas allt fler människor vistas. Nu uppmanas resenärer att inte komma för tidigt till flygplatsen.

Resenärar uppmanas att inte komma mer än tre timmar före avgång

Det höga trycket på Arlanda har bidragit till långa köer och missnöjda resenärer. För att motverka framtida kaos på flygplatsen uppmanar nu Swedavia samtliga resenärer att inte komma mer än tre timmar innan avresa.

Att vara på plats tidigare än tre timmar före avresa ökar nämligen risken för trängsel och långa köer, menar Swedavia. Det är dessutom cirka tre timmar innan avresa som flygbolagens incheckning och bagagelämning öppnar.

Kan hänvisas till väntrum

De personer som kommer mer än tre timmar före avgång kan komma att hänvisas till ett väntområde, skriver Swedavia i ett pressmeddelande.

Så ska du göra om du ska resa från Arlanda utan att checka in bagage

Trots uppmaningen att komma till flygplatsen max tre timmar innan avresa, påpekar Swedavia att det är den egna resan som avgör när man som resenär behöver vara på plats på flygplatsen.

Det som avgör när man som resenär bör vara på plats är främst vilket flygbolag man reser med, vilken tid man reser samt om man ska checka in bagage eller inte. De som ska passera gränskontrollen kan dessutom behöva ytterligare tid på sig. De som enbart ska resa med handbagage kan gå igenom säkerhetskontrollen direkt.

Vilken tid är det störst risk för långa köer på Arlanda flygplats?

Den tid då det är störst risk för långa köer på Arlanda är under morgonen, då många avgångar går under morgontimmarna, enligt Swedavia.