Så vet du om din resa påverkas av SAS-strejken

Förhandlingarna pågår för fullt under tisdagen mellan SAS-ledningen och piloterna. Om en överenskommelse inte nås under dagen är risken stor för att strejken bryter ut i natt, vilket innebär att runt hälften av SAS flygningar påverkas.

Förhandlingarna pågår för fullt under tisdagen mellan SAS-ledningen och piloterna. Om en överenskommelse inte nås under dagen är risken stor för att strejken bryter ut i natt, vilket innebär att runt hälften av SAS flygningar påverkas.

Förhandlingarna mellan parterna kommer mest troligt att fortsätta under hela dagen, kvällen och framåt natten, säger Jan Sjölin, en av medlarna och tidigare avtalssekreterare i fackförbundet Kommunal, till TT på tisdagsmorgonen.

– Det är egentligen det enda jag kan säga, säger Jan Sjölin.

Om man inte lyckas komma överens kommer strejken att inledas natten mot onsdag.

Antingen så blir det ett avtal någon gång under dagen eller så påbörjas strejken klockan 00.01, det är de två alternativen. Men hur status är just nu i förhandlingarna kan vi inte uttala oss om, säger Rebecca Rosenvinge som är presskoordinator för Svensk pilotförening (SPF).

Hur tonläget är mellan parterna, en dag innan strejken kan bryta ut, vill Jan Sjölin inte kommentera.

– Det kommenterar vi aldrig. Vi kommer att fortsätta jobba tills problemet är löst.

SAS är också fortsatt förtegna kring läget i förhandlingarna.

– Det är precis som i går, vi kommer inte att ge några kommentarer kring det, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman.

Läs mer: Livshotande skador för pojke efter drunkningsolycka

Risk för förhandlingar in på natten

SAS bedömer också att det är troligt att förhandlingarna kommer att pågå ända fram till natten.

– Det är min gissning men skulle det komma en lösning tidigare än så är ingen gladare än vi för det, säger Karin Nyman.

Medlarparten i konflikten har fortfarande förhoppningar om att en överenskommelse ska kunna nås.

– Så länge vi håller på så har vi en förhoppning om att det ska gå att lösa, annars får vi gå hem, säger Jan Sjölin.

Om det finns en möjlighet till att strejken flyttas fram vill Jan Sjölin inte kommentera.

– Sådant förekommer om du tittar på många konflikter. Det är en teknisk möjlighet men huruvida det är en fråga just nu kommer jag inte att kommentera.

Runt hälften av SAS flygningar påverkas vid strejk

SPF tror däremot inte att det är troligt att förhandlingarna skulle fortsätta efter tidsfristen vid midnatt.

– Det skulle vara exceptionellt då. Antagligen kommer man att hålla på fram tills tidsfristen löper ut eller så händer någonting längre fram under sen eftermiddag eller kväll, säger Rebecca Rosenvinge.

Blir det strejk kommer runt hälften av SAS flygningar att påverkas, uppgav SAS för TT under måndagen.

SAS har också varslar om lockout på Arlanda. Det är ett svar på en eventuell pilotstrejk och skulle innebära att anställda stängs ute från arbetet, enligt flygbolagets kommunikationsdirektör Karin Nyman.

Så många väntas påverkas av SAS-strejken

Enligt SAS kommer en eventuell strejk att drabba färre resenärer än vad Svensk pilotförening tidigare uppskattat, det vill säga 250 avgångar och 45 000 resenärer om dagen. SAS bedömer att runt 200 och 250 avgångar och mellan 20 000 till 30 000 passagerare per dag som kommer att påverkas.

Så vet du om ditt flyg påverkas av SAS-strejken

Om man som resenär är orolig för att sin bokade SAS-flygning kan komma att påverkas av strejken i sommar så kan man nu gå in på SAS hemsida och kolla om det är sannolikt att flygresan kommer att ställas in.

De som har en bokning mellan den 27 juni och den 3 juli kommer också att kostnadsfritt kunna boka om sitt resedatum upp till ett år i förväg.