Skelettdelar uppgrävda i Uppsala

Skelettdelar från en eller flera människor har hittats på en byggarbetsplats i Uppsala. Det kan handla om ett arkeologiskt fynd – eller ett aktuellt brott.
– Vi har tekniker på plats. Men det kan ta tid att åldersbestämma skelettdelar, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Polisen har spärrat av byggarbetsplatsen i Uppsala där skelettdelar upptäcktes på tisdagen.

En grävmaskinist gjorde fyndet på en byggarbetsplats i Sala Backe i östra Uppsala, berättar SVT Uppsala. Bygget avbröts på tisdagen när grävmaskinisten såg skelettdelarna i marken.

Skelettdelar från en eller flera människor hittade

Polis tillkallades och en osteolog kom också till platsen för att undersöka fyndet. Det konstaterades att delarna kommer från minst en människa, antagligen två.

– Osteologen undersökte skelettdelarna och mycket talar för att det är ett arkeologiskt fynd. Men det går ännu inte att utesluta att de är mer nutida och att det då kan det handla om mord eller dråp, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

En analys av fyndet väntar. Åldersbedömningen kan ta uppemot tre veckor, tror Jonas Eronen.

Hittade barnskelett

Förra sommaren hittades ett barnskelett i ett äldre hus i Tierp i Uppland. Då åldersbestämdes fyndet med den så kallade kol 14-metoden, som mäter denna radioaktiva isotop i organiskt material. Barnet levde någonstans mellan slutet av 1700-talet och slutet av 1800-talet.