Skidstjärnan är klar för "Let's dance" 2023

Från skidspåret till dansgolvet. Charlotte Kalla tävlar i "Let's dance" i TV4 i vår.
– Jag kommer nog att få kämpa och slita hårt, men det är jag beredd att göra, säger Kalla till TT.

I vår avslutade Charlotte Kalla sin imponerande idrottskarriär. Nu väntar en ny utmaning i "Let's dance". Arkivbilder.

Charlotte Kalla är det första namnet som presenteras inför den kommande säsongen av TV4:s danstävling med kändisar. Det är så pass tidigt att den forna skidstjärnan inte får börja träna än – så att det inte blir orättvist mot de andra.

– Jag får inte börja tjuvträna, men yoga som jag har gjort mer av nu sedan jag lade av är en bra träningsform för att upprätthålla lite smidighet. Men själva träningen drar i gång i februari, säger Charlotte Kalla.

Den envishet och målmedvetenhet som präglade hennes skidkarriär kommer väl till pass även för den här utmaningen. Men hon är spänd på hur det ska gå.

– När jag har tävlat har det ändå varit över en lång period, minst tio kilometer. Nu handlar det om en kortare period, kortare än en sprint, och att prestera och hela tiden hålla fokus. Att inte låta känslorna ta över och att kunna släppa det när det blir fel och ha fokus på nästa sak blir nog min största utmaning.

Tv-kanalerna har slagits om Kalla

"Let's dance" avgörs i Stockholm, men Charlotte Kalla och sambon bor i Sundsvall, där hon dessutom just nu studerar beteendevetenskap, så det behövdes en speciallösning för att hon skulle kunna vara med.

– Nu kommer produktionen att lösa det sig så att när träningsperioden börjar i februari har jag möjlighet att träna hemma i Sundsvall, men sedan när tävlingarna drar i gång är det Stockholm som gäller, förklarar hon.

Tv-kanalerna har slitit i Kalla sedan hon lade av. Tanken var att hon skulle ha varit med i "Mästarnas mästare" i SVT i vår, men hon blev skadad och missade inspelningen. Det var det som gjorde "Let's dance" möjligt.

– När den dörren stängdes öppnades en annan och det kändes väldigt spännande när jag fick frågan om "Let's dance". Jag gillar ju att ta mig an nya utmaningar och "Let's dance" är ju verkligen det.

Läs mer: Allt du vill veta om "Mästarnas mästare" 2023: Deltagare, premiär och inspelningsplats

TT: För du hade inte kunnat göra båda programmen samtidigt, i konkurrerande kanaler?

– Nej, det är ju ändå två tv-produktioner som sänds samtidigt. Så det hade inte varit möjligt.

Jesper Blomqvist och Ingemar Stenmark

Det har gått bra för forna elitidrottare i "Let's dance". Jesper Blomqvist och Ingemar Stenmark vann sina säsonger, Magdalena Forsberg gick till final. Men Charlotte Kalla vill tona ner förväntningarna.

– Jag får ta det för vad det är. Det här är något jag inte har någon bakgrund från och därför kan jag heller inte sätta några höga förväntningar på mig utan ser det som en fantastisk möjlighet att lära mig något nytt.

Charlotte Kalla är en av våra mest folkkära idrottare, men avslutade den aktiva karriären i våras. Hon säger att hon inte saknar tävlandet utan följer sina skidkompisar i världscupen från tv-soffan och försöker leva ett vanligt Svenssonliv, vilket har varit en omställning.

– Det har varit några annorlunda månader, och lite svårt att veta vad jag vill lägga tiden på. Jag har försökt att våga säga nej till uppdrag, så att det inte blir för mycket som händer.

– Men det har inte känts som att jag varit rastlös och många rutiner har jag försökt ha kvar, även om träningstiden inte alls är på den nivån jag har haft tidigare.