Skolelever dödade i självmordsattack

Ett 20-tal människoliv har krävts i en självmordsbombning vid ett utbildningscentrum i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger landets polis. Ytterligare över 20 människor har skadats.

Utbildningscentrumet ligger i stadsdelen Dasht-e-Barchi i västra Kabul.

Merparten av offren är gymnasieelever som skrev ett inträdesprov till universitetet när explosionen inträffade.

– Vi var runt 600 i klassrummet. Men de flesta av offren är bland flickorna, säger en skadad student till AFP.

Listor på döda barn och ungdomar på väggarna

Familjemedlemmar skyndar till sjukhus i området efter dådet. Listor på de som bekräftats döda har satts upp på väggarna.

– Vi hittade henne inte här. Vi ringer henne men hon svarar inte, säger en kvinna som letar efter sin 19-åriga syster.

Webbkarta

"Barn och ungdomar är inte – och får aldrig vara – målet för våld", kommenterar FN:s barnfond Unicef dådet på Twitter.

Flera dåd i området

Utbildningscentrumet ligger i stadsdelen Dasht-e-Barchi som bebos av många shiamuslimska hazarer, en minoritet som är extra hårt utsatt i landet. De senaste åren har flera blodiga dåd inträffat i Dasht-e-Barchi, däribland en attack mot en förlossningsklinik 2020 som krävde 24 människoliv.

Efter talibanernas maktövertagande för ett drygt år sedan tycktes våldet i landet initialt minska, men de senaste månaderna har allt fler attacker rapporterats.

Hårda restriktioner för flickor och kvinnor

Sedan talibanerna tog makten har de infört hårda restriktioner för flickor och kvinnor, inte minst gällande utbildning. Även om kvinnor fortfarande tillåts gå på universitet, har många hoppat av på grund av kostnaden eller för att deras familjer är rädda för att de ska befinna sig utanför hemmet i det talibanstyrda Afghanistan.