Skolinspektionen stänger religiös friskola – 103 elever omplaceras

Skolinspektionen stänger ännu en friskola och den berörda kommunen tvingas därför omplacera över hundra elever i nya skolor.

Skolinspektionen har beslutat att stänga en religiös friskola i Norrköping.
Skolinspektionen har beslutat att stänga en religiös friskola i Norrköping.

Under torsdagsförmiddagen meddelade Skolinspektionen att man beslutat att återkalla godkännandet för Föreningen Al-Noor Al-Islamia. Föreningen driver den konfessionella skolan Kunskapsljuset, som ligger i stadsdelen Hageby i Norrköping. Skolan har muslimsk inriktning och har elever i förskoleklass, samt i årskurs 1-6.

”Återkallandet görs på grund av bristande insikt och lämplighet i ägar- och ledningskretsen”, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

"Allvarlig misskötsamhet"

Grunden för beslutet bygger främst på att “allvarlig misskötsamhet när det gället föreningens ekonomiska redovisning”, enligt Skolinspektionen. Föreningen kan överklaga beslutet, men enligt den beslutande myndigheten gäller beslutet tills vidare under tiden man väntar på ett avgörande från domstol.

Ingen bokföring

Skolinspektionen ska också, enligt SVT, ha riktigt stark kritik mot skolan vid flera tillfällen. Detta ska i sin tur ha medfört hot om vite. Under 2018 och 2019 ska ingen bokföring ha gjorts. Detta resulterade i två tingsrättsdomar gällande bokföringsbrott och företagsbot.

Över hundra elever tvingas omplaceras

Kunskapsljuset i Norrköping har idag 103 elever, som till följd av Skolinspektionens beslut behöver omplaceras i nya skolor inför att beslutet börjar gälla den 7 januari 2022.

– Det är så klart en utmaning när en fristående skola tvingas stänga. Beslutet att dra in skolans tillstånd är Skolinspektionens och utbildningskontoret i Norrköpings kommun ansvarar nu för alla berörda elever får en plats i en kommunal skola från vårterminen 2022, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén i ett pressmeddelande.

Källa: SVT