Skolor och förskolor fortsatt stängda – kanske öppnar på tisdag

Vattenläckan utanför Nyköping är inte lagad och det kan dröja flera dagar innan man kan dricka vattnet direkt ur kranen igen.
– Vattnet är på väg tillbaka, säger Annika Hedberg på Nyköpings kommun.
Till följd av vattenläckan håller flera skolor och förskolor stängt.

Vattenläckan utanför Nyköping är inte lagad, vilket får till följd att förskolor och skolor behöver hålla fortsatt stängt.
Vattenläckan utanför Nyköping är inte lagad, vilket får till följd att förskolor och skolor behöver hålla fortsatt stängt.

Stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner stod helt utan vatten efter att huvudvattenledningen utanför Nyköping gick av natten till torsdag. Sammanlagt drabbades mellan 30 000 och 40 000 hushåll och verksamheter av läckan.

– Det jag vet är att läckan inte är lagad än och att arbetet fortsätter, säger Malin Brunelius som är kommunikatör på Nyköpings kommun under fredagsmorgonen.

Ingen prognos

Det finns i nuläget ingen prognos för när läckan kan vara lagad. Under fredagsmorgonen har vissa hushåll fått tillbaka vattnet i Nyköping.

– Vattnet är på väg tillbaka, men det kommer att ta flera dagar innan det kommer vara drickbart igen, säger Annika Hedberg, presstalesperson på Nyköpings kommun.

Uppmanas koka vatten

Boende i Nyköpings och Oxelösunds kommuner uppmanas att koka vatten som ska användas för att dricka eller till matlagning. Det beror på att en vattenläcka kan leda till att det finns bakterier, virus eller parasiter i vattnet.

Redan under torsdagskvällen fanns det vatten i hela Oxelösund. Dock är kapaciteten fortsatt låg i båda kommunerna. Invånarna uppmanas därför använda sparsamt med vatten.

– Det är väldigt lågt tryck och man vill inte sätta på ett högre eftersom det kommer innebära hög ansträngning på ledningarna. Det kommer vara så här tills man har lyckats fylla upp vattentornen, säger Annelie Ljungwald, kommunikationschef på Oxelösunds kommun.

Skolor och förskolor fortsatt stängda

Skolor och förskolor i Oxelösund och Nyköping fick hållas stängda under torsdagen, och de även hålls även stängda under fredagen.

– Prognosen är att de kommer kunna öppna igen på tisdag efter ledigheterna, säger Annika Hedberg.