Spara el i din lägenhet - Tips som gör skillnad

Elpriser har varit ett hett ämne senaste månaderna och framförallt nu när vintern kryper närmre. Vi listar saker du kan göra i din lägenhet för att spara in på elen!

Spara in på elen i din lägenhet

Varför ska jag spara el i min lägenhet?

Förutom den självklara anledningen att spara pengar om man bor i bostadsrätt så kan det också vara värt att ha koll på elen om du bor i hyresrätt. Det kan vara så att din hyra annars kommer att höjas inom en snart framtid.

Enkla saker du kan göra för att spara el i lägenhet

Elpriser, elpriser, elpriser. Vi har hört en del om det nu. Dags att ta tjuren vid hornen och se vad som går att dra ner på. Här är några spartips inför vintern.

  • Laptop, TV i standby-läge, router och annan elektronik som är inkopplade dygnet runt drar ström. Stäng av dem när du inte är hemma eller när de inte används så drar de ingen el i onödan. Lättast är att ha en grenkontakt med strömbrytare. Bara att stänga av när man går hemifrån eller ska sova.
  • Samla alla laddare i en och samma grenkontakt med strömbrytare så kan du lätt stänga av när du laddat klart så ligger de inte och drar ström när de inte används.
  • Tvätta bara fulla maskiner och på så låga grader som möjligt. Välj ECO-program, det programmet drar minst ström.
  • Lufttorka tvätten. En tumlare kostar ungefär 1,5 kr per kilo den torkar. En full tumlare tar ungefär 6kg tvätt. Har du inte möjlighet till att lufttorka tvätten så använd hellre torktumlare än torkskåp. Torkskåp drar otroligt mycket el. Använd torkskåpet så lite som möjligt. Det som inte kan tumlas kan lufttorkas och strykas när det är lite fuktigt.
  • Rätt temperatur i kyl och frys. +5-6 i kylen och -18 i frysen. Se till att avståndet till väggen bakom är tillräckligt för att luften ska kunna cirkulera och dammsug regelbundet. Frosta av frysen och se till att dörrarna till båda håller ordentligt tätt. På så vis blir kyl och frys mest effektiva utan att dra onödigt mycket el.
  • Täta fönster- och dörrlister. Drag från fönster och balkongdörrar gör att temperaturen sjunker inne och du behöver värma upp mer. Gummilister att täta med gör det mycket lättare att hålla värmen i lägenheten och energiförbrukningen nere.
  • Byt till ett snålspolande duschmunstycke i badrummet. Här finns tillfälle att spara mycket.
  • Blockera inte elementen med stora möbler eller långa, fördragna gardiner. Du vill få ut värmen i rummet så långt som möjligt.
  • Släck alla lampor, även LED-lampor i rum som du inte befinner dig i.

LÄS MER

Spara el - 10 tips!

Barnbidraget nästa utbetalning

Här är dem dolda energitjuvarna!