Tomas Ledins känga till SVT : "Respektlösa"

Tomas Ledin fyller 70 år och firar samtidigt 50 år som artist. Det ska firas med en stor konsert som SVT försökte få honom att flytta för Melodifestivalen, men Ledin vägrade.
– Det var respektlöst mot svensk publik och respektlöst mot mig som artist, säger han.

Oscar Zia programleder Melodifestivalen 2022.
Oscar Zia programleder Melodifestivalen 2022.

Den 25 februari tänker Tomas Ledin fira rejält. Hans 70-årsdag sammanfaller med hans 50-årsjubileum på scenen, vilket föranleder en stor, utsåld konsert på Avicii Arena i Stockholm, tidigare Globen.

Men när SVT för ett par veckor sedan meddelade att pandemin satte stopp för tävlingens tänkta Sverigeturné och att man i stället skulle flytta hela arrangemanget till Avicii Arena, vägrade Ledin att ändra datum eller arena för sitt kalas. Det enda som skulle kunna rucka på firandet var smittläget, skrev han i ett uppmärksammat inlägg på Instagram där han konstaterade att det var han som bokat arenan först:

"Avicii Arena bokades redan tidigt i höstas och är sedan länge i det närmaste slutsåld. Skulle jag svika er, som från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10 000 glada, som kommer till firandet av min stora dag. Jag tror inte det".

Enormt stöd

Sociala medier svämmade över av kommentarer, många till stöd för Ledins beslut. Det stödet märker han tydligt, säger han:

– Hela grejen har ju varit lavinartad på sociala medier, en riktig tsunami. Det har även varit tv, radio och tidningar som har hört av sig. Men själv har jag bara fått uppleva ett enormt stöd, så det har varit positivt.

Han betonar att han tycker att SVT gick för hårt fram i sina krav på att han skulle flytta sin konsert.

– Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida. Det var faktiskt bedrövligt. Jag tycker att det var respektlöst mot svensk publik och respektlöst mot mig som artist, säger han.

Melodifestivalens fjärde deltävling ska nu i stället hållas på Friends Arena.

Lustfylld kväll

Själva konserten beskriver Tomas Ledin som ett enda stort 70-årskalas insprängt i en regelrätt konsert med hemliga gästartister.

- Jag och mina musiker spelar förstås de låtar som jag har skrivit genom åren. Men det kommer också bland annat att finnas en toastmaster och ett antal överraskningar som inte jag känner till.

Överskottet från konserten har han valt att donera till välgörande ändamål.

– Jag vill att det här ska vara en lustfylld och rolig kväll. Men jag vill också göra något gott, så mitt överskott från konserten går till tre organisationer som jag har stöttat i många år. Då blir det roligt och gott både för mig och publiken. Det handlar om glädje och ingenting annat, säger han.