Tonåring anhållen för knivdådet i Västerås – rektor uppges ha livshotande skador

Två män skadades allvarligt vid ett grovt våldsbrott i centrala Västerås på tisdagsmorgonen. En 16-årig pojke har anhållits misstänkt för försök till mord.

Två personer har skadats allvarligt vid ett allvarligt våldsbrott vid gallerian Kvarteret Igor i Västerås. Enligt polisen har någon form av vasst förmål använts.
Två personer har skadats allvarligt vid ett allvarligt våldsbrott vid gallerian Kvarteret Igor i Västerås. Enligt polisen har någon form av vasst förmål använts.

Vid halv nio-tiden på tisdagsmorgonen gick en gärningsman till attack med ett vasst föremål mot två män vid ett parkeringsgarage intill en galleri i Västerås. Ett av offren har livshotande skador och opereras akut. Den andre mannen är svårt skadad, skriver Region Västmanland på sin hemsida. Enligt uppgifter till VLT betecknas händelsen som ett vansinnesdåd.

– Vi fick in väldigt mycket samtal när det skedde. Folk uppgav att man såg flera skadade personer blöda och man hade även sett en misstänkt gärningsman. Vi var på plats inom loppet av en minut och kunde snabbt få kontroll på situationen och gripa personen, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

Pojken ska förhöras

Personen som gripits och anhållits är en 16-årig pojke, enligt Åklagarmyndigheten. Pojken misstänks för försök till mord.

"Senast på fredag ska åklagaren fatta beslut om begäran om häktning. Ingen ytterligare information kan lämnas i nuläget. Åklagaren är inte tillgänglig för kommentarer", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Motivet till händelsen är inte klarlagt. Polisen utreder om det finns en koppling mellan de inblandade personerna sedan tidigare, och vilken typ av föremål som gärningsmannen har använt. Det finns inga ytterligare misstänkta.

Rektor på skola i Västerås skadad

Enligt uppgifter är en av de skadade personerna en rektor som arbetar på en skola i Västerås, skriver Aftonbladet. Rektorns tillstånd ska enligt uppgift vara livshotande. I nuläget är det oklart om det finns någon koppling mellan den misstänkte 16-åringen och rektorn.

Mycket arbete återstår

Brottsplatsen har spärrats av för teknisk undersökning. Polisen har genomfört dörrknackning och kontrollerat om det finns övervakningskameror i området som kan ha spelat in händelsen.

– Vi har mycket arbete kvar och försöker samla in så mycket uppgifter som möjligt. Utredningsläget ser bra ut och vi börjar få en bättre bild av hur det har gått till, säger Magnus Jansson Klarin.