Tonårsflicka åtalad för mord på barn

En tonårsflicka under 18 år åtalas för mord i Vällingby i västra Stockholm i somras.

En tonårsflicka åtalas för mord i Vällingby i västra Stockholm i somras.
En tonårsflicka åtalas för mord i Vällingby i västra Stockholm i somras.

Det var den 16 juli som polisen larmades till en fastighet i Vällingby och den nu åtalade tonårsflickan greps misstänkt för mordförsök. Dagen efter avled offret, ett barn under 15 år.

Uppsåt att döda

– Jag gör gällande att jag har tillräckligt mycket bevisning för att kunna styrka att det funnits uppsåt att döda, säger åklagaren Josefina Yalo som på fredagen lämnade in en stämningsansökan gällande mord till Solna tingsrätt.

Hon yrkar i andra hand på att flickan ska dömas för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta då gärningen, enligt stämningsansökan, varit "livsfarlig och den tilltalade visat synnerlig hänsynslöshet samt råhet".

– Det är det jag ser som det andra alternativet till vad det är som har hänt. Att det här våldet har utövats på det sätt jag gör gällande i förstahandsyrkandet, men att uppsåtet att döda inte funnits där, säger hon.

Finns koppling

Josefina Yalo har tidigare bekräftat att det finns en koppling mellan den misstänkta och offret, men har inte velat gå närmare in på hur den kopplingen ser ut. Det vill hon inte i dag heller.

– Målsägaren är ett barn och är närstående till flickan, säger hon.

Den åtalade flickan har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning och bedöms kunna lida av en allvarlig psykisk störning.

Hennes försvarare Robin Söder vill inte kommentera ärendet.