Två personer skadade vid skola i Malmö – en gripen

Två personer har skadats och en person har gripits efter ett misstänkt grovt brott på en gymnasieskola i Malmö. Poliser med vapen i hand har sökt igenom skolan.
– Platsen är säker, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Flera personer har skadats vid en gymnasieskola i Malmö. Arkivbild.
Flera personer har skadats vid en gymnasieskola i Malmö. Arkivbild.

Strax efter klockan 17 på måndagen larmades polisen till en gymnasieskola i centrala Malmö efter misstankar om att det skett ett grovt brott på skolan.

Det är fortfarande oklart vad som har hänt, men två personer har förts med ambulans till sjukhus och en person har gripits. Hur läget är för de skadade kan polisen inte säga.

– En första patrull gick in på skolan och kunde ganska snart därefter gripa en misstänkt gärningsman, säger Nils Norling.

Under kvällen letade poliser med vapen i hand igenom skolbyggnaden. Polisen misstänker inte att det finns ytterligare gärningsmän, och uppger att den har situationen under kontroll.

– Vi har letat efter någon möjlig ytterligare gärningsperson eller gärningspersoner och har letat efter möjliga farliga föremål. Det finns inget farligt kvar på platsen.

Polisen vill inte uppge åldrar på de skadade eller den gripna. Gärningsmannen har inte behövt vård efter gripandet, uppger polisen.

Inte en klar bild

Det misstänkta brottet har skett inne i skolan. Vid 20-tiden på måndagskvällen säger polisen att flera elever är kvar inne på skolan, där de ska förhöras.

– Vi har inte en helt klar bild av vad som har skett på platsen. Personerna som funnits inne på skolan är väldigt viktiga för att klargöra vad som skett, säger han och tillägger att det inte finns några uppgifter om att någon annan har skadats än de som förts till sjukhus.

Brottsrubriceringen är fortfarande oklar men polisen uppger att det inte finns några rapporter om skottlossning från skolan. Polisens arbete på platsen kommer att fortsätta in på natten, bland annat med tekniska undersökningar.

Dragna vapen

En person, som kallar sig Alex och som TT:s reporter träffar vid platsen, berättar att han satt på en buss och såg sex-sju polisbilar vid skolan.

– Sedan såg bara hur det successivt kom fler polisbilar och sedan såg jag också hur de stormade in på skolan och då tänkte jag att det var något ganska allvarligt som hade hänt, säger han.

Alex klev av bussen och gick tillbaka till skolan, och då såg han på långt håll en person som fördes ut från skolan och som han uppfattade var blodig i ansiktet.

"Lugn skola"

En lärare som arbetar på skolan säger till TT att många elever var på plats på skolan av flera anledningar, trots att klockan var 17 – bland annat repeterades det inför skolans spex. Ett 50-tal elever gick ut där hon gick ut.

– Jag är i chock. Det är en oerhört lugn skola och brukar inte vara bråk, säger läraren.

Elever på plats uppger till SVT att poliser kom in på skolan med dragna vapen och bad om att utrymma skolan.

Kommunens personal som jobbar med krisstöd är på plats vid skolan.

– Vi håller på att se vilka som behöver stöd och stödja dem som behöver det. Ledningen på den förvaltningen har ett möte nu för att utreda vad det är som har hänt, säger Petronella Thorén, kommunikatör i beredskap på Malmö stad, till TT.

Läs mer:

skola malmö nyheter