Vad får man torktumla? Här är listan

Familjeliv reder ut vad man får – och inte får (eller bör) – torktumla. Håll i er, här är hela listan!

Foto: Dan Gold / Unsplash
Foto: Dan Gold / Unsplash

Vi har tagit reda på vilka plagg man bör hängtorka och vilka plagg man lika väl kan slänga in i torktumlaren. En torktumlare sliter inte så mycket på plaggen som man kan tro. Det fulla luddfiltret i torktumlaren avskräcker många från att torktumla. Men sanningen är att luddet som fastnar i filtret är lösa fibrer som redan lossnat från plaggen.

Läs mer: Hur ofta ska man putsa sina fönster?

Vilka plagg är egentligen okej att torktumla?

Använd sunt förnuft och torktumla inga ömtåliga plagg med utsmyckningar, spets eller plagg du är extra rädd om. Det är ju riktigt lockande att slänga in all tvätt direkt i torktumlaren istället för att hänga upp den.

Kan man torktumla träningskläder?

Man bör inte torktumla sina träningskläder då de oftast innehåller elastan. Elastan är stretch och värmen från torktumlaren kan göra att stretchen förloras. Träningskläder bör lufttorkas och samma sak gäller för sneakers. Värmen från torktumlaren gör att gummit krymper och skorna blir förstörda.

Går det att torktumla bhar?

Nej! Man ska inte torktumla bhar. Torktumlarens rörelser kan lätt förstöra formen på bhn. Även värmen gör att elasticiteten i bhn försvinner. Låt din bh plantorka istället. Det mår dem bäst av.

Torktumla badkläder, då?

Nej. Badkläder ska man heller inte torktumla. Många gör misstaget att i farten kasta in dem blöta badkläderna, men värmen förstör spandexen i badkläderna.

Vad får man egentligen torktumla?

Man får faktiskt torktumla fler plagg än vad många tror. Vi har listat några plagg och textilier som man med fördel kan torktumla. Vissa plagg bör man dock vara mer försiktig med än med andra.

Får man torktumla sängkläder?

Ja! Sängkläder går alldeles utmärkt att torktumla. Dock sliter det mer på sängkläderna än om du hängtorkar dem.

Kan man torktumla duntäcken och kuddar?

Ja! Täcken och kuddar mår bäst av att torktumlas. Släng in några tennisbollar så att fyllningen lättare kan fördelas. Med detta knep kommer dina kuddar och täcken kännas som nya. Se till att kuddarna och täcket är helt torrt. En fuktig kudde kan lätt mögla.

Jeans då? Kan man torktumla byxor och denim?

Man kan torktumla jeans, på väldigt låg temperatur. Övriga byxor och tights ska hängas då elastanet förstörs av värmen i torktumlaren. Det bästa är att hängtorka både jeans och byxor då dem håller längre.

Uppmärksamma dina vänner på denna nyttiga information. Dela gärna artikeln!