Vem tjänar mest – statsministern eller en statsepidemiolog?

Statsminister Magdalena Andersson och statsepidemiolog Anders Tegnell har båda varit på tapeten under den senaste tiden – den ena som ansiktet utåt för Sveriges coronastrategi, och den andra som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men vem tjänar egentligen mest?

Vem tjänar mest – statsministern eller en statsepidemiolog?

Statsministern Magdalena Andersson fick nyligen ett lönelyft på 4 000 kronor i månaden. Men når hennes månadslön upp till statsepidemiolog Anders Tegnells lön? Vi har tagit reda på svaret.

Magdalena Andersson får lönelyft

Under måndagen gav riksdagen besked om att lönen för Sveriges statsråd höjs med 3 000 kronor – med ett undantag. Statsminister Magdalena Andersson får istället ett lönelyft på 4 000 kronor.

Hur mycket tjänar statsminister Magdalena Andersson?

Statsminister Magdalena Andersson (S) har nu, efter en lönehöjning på 4 000 kronor, en månadslön på 184 000 kronor.

Läs mer: Vem tjänar mest – bolibompadraken eller en barnmorska?

Hur mycket tjänar Anders Tegnell?

Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och har synts mycket i media under de senaste två åren till följd av coronapandemin. I början av pandemin syntes han i rutan i princip varje dag när Folkhälsomyndigheten höll presskonferenser. Dessutom har han blivit ansiktet utåt för den svenska coronastrategin – inte bara i Sverige, utan även internationellt. Det måste ju innebära en ganska saftig lön, men är den högre än statsministerns?

Enligt uppgifter från Skatteverket hade Anders Tegnell en fastställd förvärvsinkomst på 1 384 900 kronor under 2020. Det innebär att han har en månadslön på 115 408 kronor.

Svaret är helt enkelt att en statsminister tjänar mer än en statsepidemiolog.