10 tips på bra mat när du ammar

Tips på bra och god mat som ger både fibrer och bra fetter under amningen.

1. Havregrynsgröt 

Havre  – helkornsfibrer och protein – får dig att känna dig mätt och belåten länge. Havren bryts ner långsamt och håller din blodsockernivå på en stabil nivå vilket i sin tur kan ha en stor inverkan på din mjölkförsörjning. 

2. Ägg 

Ett ägg är fyllt med alla aminosyror du och din bebis behöver och kan även öka ditt dagliga intag av Kolin (förbättrar gallblåsans, binjurarnas, könskörtlarnas och hjärtats funktion, samt minnet).  


3. Avokado

Avokado är självfallet en väldigt bra råvara att äta även när du ammar. Förutom att du får i dig bra fibrer, folsyra och protein så kan det hälsosamma fettet hjälpa till i utvecklingen av bebisens hjärna.  

 

4. Probiotisk yoghurt

En skål med yoghurt är ett perfekt val till frukost eller som ett mellanmål. Probiotika (eller mikrobiska preparationer) är kost eller kosttillskott med bakterier avsedda att optimera tarmfloran och stärka immunförsvaret –  vilket kan stärka både ditt och bebisens immunförsvar. 


5. Bönor och baljväxter  

Visst, bönor kan göra dig gasig men de är mycket bra för dig och din bebis. I baljväxter finns dessutom fiber, protein, järn, zink och kalcium som du behöver . Järnet hjälper till exempel din kropp att leverera syre till dina celler för att hålla din energi hög och minska risken för blodbrist.


6. Mjölk 

Mjölk innehåller viktiga vitaminer och mineraler som kalcium, vitamin D, kalium och vitamin A som är mycket viktigt för både din och din bebis hälsa. 


7. Frukt och grönsaker 

Det är superbra att äta i regnbågens alla färger när du ammar. Se bara till att vara lite extra noggrann med att skölja av grönsakerna och frukten för att undvika att få i dig för mycket bekämpningsmedel och andra dåliga ämnen. Morötter är till exempel en grönsak som innehåller rikliga mängder av Vitamin A som är viktig för synen, immunförsvaret och huden.   


8. Lax 

Du avstod kanske från fisk under graviditeten, men nu är det hög tid att introducera den till din kostcirkel igen. Att äta lax eller tonfisk minst två gånger i veckan kommer att ge dig och din bebis alla fördelar som kommer med omega-3.  


9. Brunt ris 

Förutom att det är rikt av fibrer och stabiliserar blodsockernivån kan brunt ris även öka nivåerna av seretonin i kroppen (må bra-biogen som hjälper oss att hantera stress). Serotonin har dessutom visat sig bidra till ökning av Prolaktin, en viktig hormon vid mjölkproduktion. 


10. Nötter 

Fyllda med goda fetter är nötter ytterligare ett livsmedel som kan hjälpa din mjölkförsörjning. De goda fetterna överförs genom din mjölk till din bebis, vilket innebär att den lille/lilla drar i sig mängder av bra ämnen vid varje sug.