Familj

Preventivmedel efter förlossningen

Redo för två täta? Eller vill du vänta lite? Isåfall - här är preventionsmetoderna som passar dig nu.

PREVENTIVMEDEL EFTER FÖRLOSSNINGEN: Minipiller, spiral och kondom är mest använt. Foto: NTB scanpix

– Det är många som undrar när de ska börja med preventivmedel efter förlossningen och inte minst vilket preventivmedel de ska välja, berättar gynekolog Liv Bente Romundstad vid Spiren Fertilitetsklinik och forskare vid NTNU.

Fullamning som prevention?

Hon berättar att många undrar om det är tryggt att låta bli prevention de första månaderna när man fullammar.

– Svaret på detta är nej. Speciellt om det är viktigt att inte bli gravid på nytt. Det är stora variationer på hur snabbt ägglossning och menstruationsblödningar kommer tillbaks efter förlossningen. Ägglossning kommer som känt cirka 14 dagar före blödning, så det är därför väldigt svårt att vara «trygg», säger gynekologen.

Barnmorska Stine Lønne Wigestrand påpekar också att fullamning rekommenderas inte om man vill ha en säker prevention.

– WHO uttalar att om kvinnan fullammar, nattammar och barnet är under sex månader är säkerheten relativt hög. För kvinnor i i-länder som har tillgång till de olika preventionsmetoderna rekommenderas ändå att använda dessa. För kvinnor i u-länder där kunskapen om, och tillgången till prevention kan vara närmast frånvarande, kan fullamning vara en metod som ger paus mellan graviditeterna, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Hilde Katrine (26) fick en chock när hon läste av graviditetstestet - fick två barn på under ett år

Börja runt 6 veckor efter förlossningen

– Rekommendationen är att börja med preventivmedel 6-8 veckor efter förlossningen, lite beroende på vilken typ av prevention man väljer. Det är ju runt den tiden kvinnan vanligtvis återupptar sitt sexliv. Så länge menstruationen inte har kommit tillbaks efter förlossningen blir inte kvinnan gravid, men hon vet inte när den första ägglossningen sker. Det vi vet är att det alltid är en ägglossning före menstruationen! Därmed blir det osäkert att vänta på den första mensen efter förlossningen. Då kan kvinnan redan vara gravid igen, säger Lønne Wigestrand.

Detta kan du använda

Gynekologen rekommenderar dessa preventionsmedel efter förlossningen:

  • kondom
  • pessar
  • mini-piller
  • «östrogenfri» p-piller
  • p-spruta
  • spiral, antingen vanlig kopparspiral eller hormonspiral (Mirena)

Behöver undvika vanliga p-piller vid amning

– Man bör undvika p-piller som innehåller östrogen under amning. Därför ska man undvika vanliga p-piller. För en del är minipiller eller såkallade östrogenfria p-piller ett alternativ. För kvinnor som har fött är spiral ett bra alternativ. Vilken typ av spiral som passar bäst till den enskilda kvinnan beror på flera saker. Hennes blödningar är viktiga. Om hon har stora menstruationsblödningar i utgångspunkten kan en hormonspiral vara ett bra alternativ för många, säger Romundstad.

Rekommenderar långtidsverkande

Romundstads erfarenhet är att många kvinnor väljer hormonspiral efter förlossningen och är nöjda med sitt val.

Barnmorska Lønne Wigestrand berättar att de på hennes klinik rekommenderar de allra flesta kvinnor att använda långtidsverkande prevention: spiral (IUD) eller implantat.

På marknaden finns det 3 typer av spiral; en utan hormon (kopparspiral) och två typer med hormon (gestagen). Implantatet (p-stav) innehåller också gestagen, ett hormon de allra flesta kvinnor kan använda.

– Vi rekommenderar långtidsverkande prevention först och främst på grund av hög säkerhet knutet till metoden, därnäst den praktiska aspekten; preventionen är på plats och det är inget kvinnan behöver komma ihåg.

LÄS OCKSÅ: Hormonspiral

Om du vill bli gravid igen ganska snart

Om du bara behöver prevention en kort tid, om du till exempel planerar att bli gravid snart igen, rekommenderar barnmorskan gestagen p-piller.

– Långtidsverkande prevention har en hög engångskostnad: på lång sikt inte dyrt, men om det ska användas en kort tid blir prislappen hög, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt säker

Alla preventionsmedel passar inte för alla

Alla preventionsmedel passar inte för alla kvinnor. En orsak kan vara att metoden är medicinskt kontraindicerat på grund av kvinnans hälsotillstånd; till exempel ska inte en kvinna med koagulationsstörningar i blodet använda prevention med hormonet östrogen på grund av ökad risk att utveckla en blodpropp.

– Ett annat exempel kan vara en kvinna som har svårt att komma ihåg att ta p-piller dagligen; det är ingen bra metod för henne då den inte blir säker nog. Ett tredje exempel kan vara en kvinna som har kraftiga menstruationsblödningar - och smärtor; för henne kommer inte kopparspiralen vara första valet då vi vet att den kan ge ökad blödning och menstruationssmärta, avslutar barnmorskan.