Duscha eller köra bil – det här är farligt när det åskar

Artikelbild: Pexels

Med dagens moderna lösningar och tekniska finesser kan väl knappast åskan vara farlig längre, tänker kanske många av oss när blixten slår till. Men hur är det egentligen med vad som är farligt att göra när det åskar – går det bra att spola i kranen, ta en dusch och köra bil? Olika saker gäller. Här får du svaren!

Läs också: Tar du bort trådarna från bananen? Då ska du läsa det här

Är det farligt att duscha när det åskar?

Ja. Eftersom vatten leder elektricitet kan det faktiskt vara en bra idé att kliva ur duschen om du hör att det mullrar ute. Detsamma gäller ju faktiskt allt vatten. Undvik därför att spola i vatten, bada och överhuvudtaget befinna dig i vatten när det åskar. Det är lika bra att vara på säkra sidan.

Är det farligt att köra bil när det åskar?

Nej. Tvärtom är bilen ett bra ställe att söka skydd i om du är utomhus och det åskar. Det du snarare kan tänka på är att det kanske kan vara bra att parkera av bilen om det åskar och blixtrar mycket – eftersom du kan bli bländad av blixten.

Är det farligt att vara utomhus när det åskar?

Ja, det kan vara farligt. Om du befinner dig på ett fält eller någonstans där du sticker upp som den högsta punkten på en plats, kan det innebära direkt livsfara. Men det kan också vara farligt att söka skydd under ett träd, för där kan blixten slå i. Det bästa är att söka skydd inomhus.

Är det farligt att prata i mobilen när det åskar?

Nej, det är inte farligt att prata i mobilen när det åskar. Däremot är det farligt att prata i telefon som leds av ett fast nät, eftersom blixten kan gå genom ledningarna. Därför är det bra att dra ut telefonsladden när det åskar, som man gjorde när allt var markbundet. Det gäller även TV:n!

Källa: SMHI

Läs också: Smarta knepet: Så håller du jordgubbarna färska längre