Hur är det att komma hem från BB?

Att bli förälder är så mycket mer än att bara få ett barn. Din kropp, kärleksrelationen, livet… Allt påverkas i den här omtumlande perioden. Familjeliv guidar dig genom första tiden med bebis.

Kroppen
Din kropp har gjort en lång och tuff resa. Med bebisen och den stora lyckan kommer också krämpor, men som tur är blåser de snabbt över.

Eftervärkar: De kommer när livmodern drar ihop sig igen och är vanligast hos omföderskor. Smärtstillande med paracetamol lindrar.

Avslag: Blödningen efter förlossningen består av blod, slem och vävnadsrester från såret efter moderkakan i livmoderväggen. Många blöder i tre till fyra veckor, andra i upp till åtta.

Familjelivs medlemmars bästa tips:

-Ta emot all hjälp du/ni kan få
-Sov när bebisen sover
-Ta inte emot besök första tiden om du inte känner dig redo, våga säga nej.
-Diskutera noggranns med din partner om vem som ska göra vad när ni kommer, gör gärna en lista.
-Ta dagarna och nätterna som de kommer utan att göra för stora planer
-Njut av er nya familjemedlem!

På toaletten: De första dagarna kan det göra ont att kissa. Ett tips är att skölja med varmt vatten i duschen samtidigt som du kissar, då svider det inte. 

Drick mycket och ät lösande mat, för att slippa förstoppning. Har du bristningar, smörj med xylocainsalva, som verkar bedövande, tipsar Carmen Wolters, Familjeliv.se:s BVC-sköterska.

Ömma och såriga bröstvårtor: Ammar du, så kan bröstvårtorna bli såriga. På BB får du lära dig hur du bebisen ska läggas till bröstet för att inte skada bröstvårtan. 

– Vila en till två timmar mellan amningarna. Lufta och smörj med Bephanten-salva, tipsar barnmorskan Carmen Wolters.

Läckande bröst: Om du ammar så läcker det mjölk, framför allt i början. Lägg amningsinlägg i BH:n. Rinner de mycket, så finns uppsamlingskoppar, som du lägger vid motsatt bröst när du ammar.

Maternity blues: Dagarna efter förlossningen, så kommer en våg av känslor insvepande utan förvarning. Minsta bagatell kan få tårarna att rinna okontrollerat. Lugn, även om det är jobbigt, så går maternity blues oftast över inom någon vecka, när hormonnivåerna har stabiliserat sig.

Sömn: Sömnbrist är att räkna med när bebisen behöver omsorg och mat dygnet runt.
– Mamman behöver sova sju timmar per dygn, dock inte i sträck. Sov när bebisen sover. Om du ammar, så pumpa ut ett mål som din partner kan ge bebisen, tipsar Carmen Wolters.


Barnet
En helt ny liten varelse att lära känna har flyttat in, med prickar, känslig mage och fjälligt huvud – men utan manual.

Skrik: Barnet skriker för att berätta att det har ett behov som behöver bli tillfredställt. Behåll lugnet och få inte panik. Det är helt okej att känna sig lite tafatt i början. Men snabbare än du tror, efter cirka två veckor, kommer du att ha lärt dig signalerna och vet precis vad du ska göra när bebisen skriker. Barn blir nöjda av tydliga rutiner, så börja leva som Skalman tidigt.

Hormonplitor: Nästan alla bebisar får dem. De försvinner efter sex till åtta veckor. Använd bröstmjölk eller mjukgörande salva om de är torra.

Skorv: Feta, gulaktiga fjäll i hårbotten. Skorv försvinner vanligtvis efter ett till två år, men går ofta att ta bort om du smörjer in med barnolja som får sitta i ett par timmar och sedan försiktigt skrapa bort den med en kam.

Magknip: När bebisen är två till tre veckor, så är magknip vanligt. Se till att bebisen suger med rätt teknik så att den inte sväljer luft. Rapa barnet efter maten. Spädbarnsmassage eller magdroppar från apoteket kan hjälpa. Om din bebis skriker otröstligt i flera timmar vid samma tidpunkt på dygnet, så kan det vara spädbarnskolik. Fråga din BVC-sköterska som kan ställa diagnos och ge råd.

Infektioner: Undvik förskolebarn och folksamlingar första tiden. Alla som kommer hem och träffar bebisen bör tvätta händerna.

Samlivet
Du har blivit förälder och livet med din partner kommer aldrig att bli sig lik igen. Att växa in i föräldraskapet är något som ni gör nu – tillsammans.

Lugnt tempo: Se till att få tid att både lära känna er bebis och komma in i föräldrarollen i lugn och ro. Ta vara på möjligheten att vara hemma tillsammans de första veckorna. Vänta med besökare eller låt dem ta med fikat. Köp hämtmat och dra ner på städkraven.

Dialog: Prata mycket med din partner. En bra dialog är A och O.
– De två första månaderna är en anpassningsperiod då ni ska lära känna varandra som familj, säger Carmen Wolters.

Avlasta: Var snälla mot varandra och avlasta när orken tryter. Det är även bra för samhörigheten att dela på ansvaret. Be även mor- eller farföräldrar om hjälp, så att du får duscha i lugn och ro eller sova en stund. De flesta vill bli tillfrågade.

Men viktigast av allt: Ta vara på bebistiden och njut. Acceptera att det också är en tuff period, men kom ihåg att du väldigt snart kommer att se tillbaka på den här tiden med ett rosaskimrande filter. För det är de fina stunderna som stannar kvar i minnet.

Källa: Carmen Wolters, BVC-sköterska på Lillugglans BVC.

Sofia Sjöblom visste inte att hon var med barn förrän två timmar innan förlossningen. Idag är hon mamma och berättar om det oväntade gravidbeskedet som förändrade hela hennes liv. Se i videon nedan.