Familj

Superappar för barn

MER ÄN TIDSFÖRDRIV: Apparna som barnet lär sig något av. Foto: NTB scanpix

Det ligger mycket lek och lärande i att utforska appar för barn i förskoleålder. Det säger Cathrine Fragell Darre, förskolelärare och projektledare i "Digital praxis i förskolan".

– Vad man får ut av en iPad-applikation handlar om hur de vuxna lägger upp det och hur barnen använder det. Jag tror det är viktigare med ramarna runt spelet, än att barn absolut behöver använda så kallade pedagogiska appar eller läroappar för att föräldrarna ska kunna "försvara spelande". För det känner de ofta att de behöver, säger Fragell Darre.

SE PEDAGOGENS TIPS PÅ BRA APPAR LÄNGRE NER

LÄS OCKSÅ: 10 produkter för högteknologiska bebisar

Hon har sedan januari 2014 jobbat i förskolan med ett projekt som bland annat har som syfte att ge barnen kunskap, förhållningar och färdigheter knutet till digitala verktyg i kreativitet, lek och inlärning. Projektet är också ett led i förskolans mandat för social utveckling. Fragell Darre står även bakom böckerna Kreativt användande av digitala verktyg och Blogg som pedagogiskt verktyg.

LÄS OCKSÅ: Appar för baby och småbarn

Apparna för de yngsta

Cathrine Fragell Darre har plockat ut några appar på förfrågan från mammasidan, som hon rekommenderar barn mellan 2 och 6 år.

Loopseque kids

Barnen kan göra musik. En vacker och harmonisk app. Den har inbjudande grafik, det är färger, ljud och rytmer. Barnen gör mönster genom att klicka på fälten i appen. Dessa fält representerar ett ljud för sig. Ju fler fält barnet trycker på, desto fler ljud spelas. De kan bygga upp både symetriska och osymetriska mönster som spelas som små musikstycken. Detta är underhållning, kreativitet och logik i en och samma app.

Ladda ner: Från itunes

Sound Touch

En enkel, fin och underhållande app för de yngsta. Fina bilder, varierade bilder och fint uppbyggd. Barnen trycker på en bild och man hör djurets, objektets, fordenets ljud. Kan användas för att inspirera barn till att själv berätta om saker de känner till. Oavsett om det är ett djur de har sett och har kunskap om, till instrument eller fordon.

Ladda ner från Itunes och Google Play

Appar för äldre barn

Minecraft

Mincraft är enkelt berättat digitalt Lego. Du styr din spelare genom en värld byggd av block. Blocken kan man bygga med, och de kan förstöras. I Minecraft lever det djur som får, grisar, kycklingar, hönor, kor och så vidare. Dessa kan användas som husdjur, men kan även användas för att göra mat eller kläder. Du kan spela Minecraft om olika sätt. I appen för surfbrädor är alternativen «survival» och «creative».

[ad062]

I «survival» kan man förlora liv, som visas som hjärtan överst i vänster hörn. Man kan ta till sig mat och öka antalet liv. När det blir natt kommer det fram monster som «creepers», spindlar och skelett. Dessa kan man ta livet av, annars kan de ta livet av din figur. Figurerna är pixlade och ser mindre läskiga ut än troll i svenska folkäventyr. I «creative mode» har de mer tillgång till material utan att behöva samla in det först. I båda "modes" kan de bygga och skapa en egen värld genom att hugga träd, hitta järn, göra saxar, klippa får, färga ull, exempelvis med svamp och göra kläder. De kan bygga hus, de kan samlia olika typer av material och verktyg. Det de samlar läggs i en kista. I «creative» finns det oändligt med byggmaterial och du har inte liv eller svält som i «survival», men de äldsta barnen tycker ofta att survival är mer spännande. Rekommenderad åldersgräns för appen Minecraft är satt till nio på grund av det de kallar "mild tecknadserievåld".

Ladda ner: Från Itunes och Google Play

Drawing Pad/Ritbräda

Barnens favorit när det kommer till att rita på surfbräda. I denna app kan du göra otroligt många val, men på ett genialt enkelt sätt. Barnen navigerar enkelt runt och gör egna val helt på egen hand. De kan rita med otaliga olika verktyg, krita, penslar, tusch, blyerts, stämpeldynor med hjärtan, stjärnor och liknande. De kan ändra färg på bakgrundspappret, de kan använda papper med ramar och mönster, de kan hämta foton från fotoalbumet och bearbeta dom. Skriva sitt namn, rita på det och så vidare. Det finns ett stort antal klistermärken som kan hämtas, både när de ritar på ppaper och när de håller på med en teckning/text på egna bilder. Denna app är bra att kombinera med andra produktionsappar när barnen ska skapa digitala berättelser. Det är lätt att dela det de skapat, antingen via fotoalbumet eller i sociala medier och e-post. Här den man även köpa tillägg om så önskas. Men det är en fullständigt komplett app även utan extra köp.

Ladda ner: Från Itunes och GooglePlay

Book Creator

Här kan barnen bygga sin egen bok. Boken kan sedan läsas i iBook (iPad) eller Google Play Books (Android-surfplattor). Barnen kan sätta in sina tekningar gjorda i Drawing Pad, hämta bilder från internet (prata gärna om lovligt användande av andras bilder) eller bilder de har tagit som ligger i fotoalbumet. Bilderna kan roteras, flyttas och skalas. Boken kan göras i olika format. Man kan importera video, musik och spela in ljud. Produkten kan delas med e-post, iTunes och Dropbox. Om barnen önskar sig egna fysiska utgåvor kan boken även exporteras och skrivas ut som en PDF.

Ladda ner: Från Itunes och Google Play

iStopMotion

Barnen kan göra en stop motion animationsfilm - en enkel och lättförstådd add som är logiskt uppbyggd. Här kan barnen göra animationsfilm och lägga på ljud. De tar en och en bild och får hela tiden upp ett filter av dessa bilder över skärmen. På det sättet ser barnen hur långt de flyttar objektet i förhållande till förra bilden. De kan hela tiden se resultatet av det de har gjort innan de arbetar vidare. Detta gör det lättare för barnen att bemästra användandet helt själv. Surfbrädan bör fästas och hållas still under tiden, det finns olika stativ för sådana ändamål. Gaffatape i kombination med stolar, bord och liknande kan också fungera. Se bara till att surfbrädan är stadig. Filmerna kan enkelt delas till filmrullen på iPad och i sociala medier.

Ladda ner: Från Itunes

Toca Hair Salon

Barnen friserar, klipper, färgar, tvättar och håller på med håret på en mängd olika figurer. De kan limma tillbaks hår, tvätta och torka det. De kan ta bilder av resultatet, det lägger sig i fotoalbumet och kan hämtas fram i till exempel Drawing Pad. Så kan de leka vidare med bilden där och dela den via e-post eller sociala medier. En rolig app som blir mer utvecklande i kombination med Drawing Pad.

Ladda ner: Från Itunes eller Google Play

Pedagogiska appar

Många föredrar såkallade pedagogiska appar där utgångspunkten är definierade inlärningsmål. Men appar som är gjorda för underhållning kan också vara lärorika.

– I förskolesammanhang kan applikationer som inte är förhandsdefinierade som pedagogiska, också bidra till pedagogiska processer. Processer som handlar om ökad kreativitet, inspiration i lek och inlärning. Barnens medieintryck påverkar leken, därför kan en del kommersiella spelappar även ha sin plats på förskolan, säger Fragell Darre.

– Det är inte självklart att ett barn lär sig bara för att vuxna har bestämt att ett spel har vissa kvaliteter och innehåll som man vill att barnet ska lära sig. När det är sagt, så finns det många bra pedagogiska appar och många riktigt bra produktionsappar som bidrar till kreativt användande.

– Är man för angelägen om förhandsdefinierade inlärningsmål, kan den ta bort processen när barn ska hålla på med iPad, säger Fragell Darre.

LÄS OCKSÅ: Gör YouTube barnsäkert på tre sekunder

Fragell Darres tips till föräldrar

Fragell Darre ser inget negativt med att låta barnen spela från tidig ålder, men det är inte heller fel att låta barnen vänta.

– Jag är en tillhängare av tekonologi och jobbar mycket med pedagogiskt och kreativt användande av det. Vi behöver vara balanserade i allt vi gör. Det är inte antingen eller. Det är otroligt mycket skoj och nyttigt man kan göra med teknologi.

  • Ha fasta dagar då barnet/barnen får spela lite längre än 20-30 minuter varje dag. Då undviker man konstant tjat från barn som kan fastna lite i det och som gärna vill spela. Då vet de vilka regler som gäller, de slipper tänka på det. Dessutom får de möjligheten att komma längre i spelet, gå upp en nivå och hålla på en stund istället för att man behöver avsluta medan man är mitt uppe i något, det tycker ingen om - inte vuxna heller.
  • Det är inte bra att barn på 3,4 får bestämma själva över sitt skärmanvändande. Det är inte heller bra att spela precis före läggning. Spel aktiverar hjärnan och det är bra, men inte precis före man ska sova.
  • Låt barn spela tillsammans, låt dem samarbeta, hjälpa varandra och vänta på sin tur. Låt dom också få möjligheten att använda teknologin för att skapa något. Använd till exempel Book Creator för att göra egna böcker, iMovie för att göra filmtrailers och iStopMotion för att göra animationsfilmer med t.ex. lego. Minecraft är ett fantastiskt spel med många kreativa möjligheter.
  • Engagera dig, visa intresse för det barnet gör, då är det alltid lättare att hålla reglerna.

LÄS OCKSÅ: Appar som hjälper dig att kontrollera babyn