HPV-argument: Så får du din väninna att gå drop-in

Artikelbild: Unsplash / Gemma Chua-Tran

Varje år drabbas 500 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige. I stort sett alla fall är orsakade av HPV-virus. Alla tjejer och kvinnor mellan 23 och 64 år får regelbundet kallelser till en gynekologisk cellprovtagning. Är du eller din väninna en av fem som inte har gått till sin cellprovskallelse?

Antalet fall av HPV har ökat på senaste tiden

Sedan 1960-talet har antalet fall av HPV-virus minskat med 50 %. Den stora framgången är själva provtagningarna, som infördes vid den tiden. Idag har vi ett lyckat vaccinationsprogram mot HPV-viruset där alla barn i årskurs 5 erbjuds vaccin mot HPV-viruset.

För ett par år sedan började siffran återigen stiga med antalet HPV-fall, något som man sedan dess hänvisat till att laboratorierna missat en del fall. Dessa åtgärder har man tagit itu med, och nu är istället utmaningen att var femte kvinna inte går till sin drop-in tid.

Vanliga undanflykter – och deras motargument

Att var femte kvinna inte följer upp sin tid för cellprovtagningen beror på många olika saker. Försök luska i vad det är som får just din väninna att inte gå dit. Är det tidsbrist? Lathet? Är det kanske en rädsla för att det ska göra ont? Eller ett allmänt obehag mot att gå till en gynekologisk cellprovtagning?

“HPV läker av sig själv”

En sanning med modifikation. HPV kan läka av sig själv – men kan också leda till allvarliga cellförändringar som i sin tur kan orsaka cancer.

“Jag har inte tid”

Du är inte bunden till tiden som står angiven i din kallelse. Om du skulle missa den angivna tiden är det alltså okej – du kan faktiskt gå vilken drop-in tid som helst!

“Det kommer göra ont”

Screeningen går mycket snabbt och görs av att sjukvårdspersonal för in en liten “borste” i slidan. För en del känns det som ett lätt obehag mot livmodertappen, men för andra känns det inte alls.

“Jag vill inte gå till en gynekolog”

En del regioner erbjuder faktiskt självtest hemma. Kolla tillsammans upp med din väninna vad som gäller där ni bor!

“Jag känner ändå inga symtom”

Det HPV-virus som kan orsaka den betydligt allvarligare livmodershalscancern känns inte. Däremot känner du av symtom om infektionen istället övergått till cancer.

Barnmorskan ger svar på vanliga frågor om HPV

HPV-virus kan ligga latent hos en person utan att den personen visar några symtom. Den typ av HPV-virus som kan leda till livmoderhalscancer är oftast okännbar och ger inga vårtor.

Vi tog kontakt med Rebecca Nilsson, leg. barnmorska, för att få svar på de vanliga frågorna om HPV.

Hur länge kan HPV-virus ligga latent?

– Man vet inte det faktiskt. Det man vet är att du kan ha blivit smittad av HPV för en vecka sedan, en månad sedan eller för flera år sedan. Det går inte att säga exakt när någon blev smittad och man vet som sagt inte hur länge viruset kan ligga latent i kroppen.

Kan män också drabbas av HPV?

– Ja, det kan de. Det finns ungefär 200 typer av HPV, och en del kan orsaka cancer. Inte bara i livmoderhalsen! Peniscancer, cancer i analen och cancer i svalget förekommer också på grund av HPV-infektion.

Räknas HPV som en könssjukdom?

– Ja, faktum är att det är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion och de allra flesta som är sexuellt aktiva har någon gång genomgått en HPV infektion.

Kan HPV läka av sig själv?

– I majoriteten av fallen läker det ut av sig själv, precis som andra virus och bakterieinfektioner som kroppens immunförsvar tar hand om. I vissa fall kan det läkas ut på ett par månader och i andra fall tar det längre tid, upp till ett år. Oftast märker man inte när man har en pågående HPV-infektion och kan då smitta andra. Därför är det viktigt att använda kondom eller slicklapp.

Kan HPV-viruset “blossa upp igen” och komma tillbaka om man tidigare haft det men blivit frisk?

– Nej, men du kan bli smittad igen med en ny infektion.

Det här gör samhället för att minska spridningen av HPV

HPV-vaccin är nu en del av ett bredare barnvaccinationsprogram. Vid årskiftet 2020/2021 var 78 % av pojkarna och 84 % av flickorna i årskurs 5 vaccinerade mot HPV-viruset. Enligt Folkhälsomyndigheten har vaccinationen mot HPV i skolorna kunnat fortskrida utan större hinder under pandemiåret, eftersom skolorna hållits öppna.

Har du eller någon du känner fått diagnosen högrisk HPV? In och dela med dig av dina erfarenheter i vårt forum.