”Kan jag bada hett som gravid?” Barnmorskan svarar

Nu reder vi ut: är det okej att bada varmt när man är gravid? Barnmorskan svarar!

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Fråga: “Kan jag som gravid bada varmt?"

"Jag är gravid i vecka sex och undrar om det är farligt att bada badkar när man är gravid? Har försökt Googla mig till ett svar men blir inte ett dugg klokare för det. Innan jag blev gravid badade jag riktigt varmt varje dag. Nu som gravid har jag försökt dra ner på badandet. Men denna vecka har jag badat två gånger. Vattnet var då ganska varmt, men inte alls lika hett som i vanliga fall. Det jag undrar över är om heta bad hemma i badkaret kan orsaka missfall alternativt missbildningar på fostret? Kan jag fortsätta bada utan oro eller bör jag sluta med badkarsbadandet?"

Ett varmt bad kan inte orsaka missfall

Barnmorskan svarar:

– Du kan helt lugnt fortsätta att bada badkar. Badandet kan inte orsaka varken missfall eller missbildningar på fostret. Däremot kan du bli varmare och svettigare längre fram under graviditeten. Då kanske du inte tycker att det är lika skönt att bada så varmt. Testa dig fram till en temperatur som passar dig. Du behöver inte vara orolig!

Varma duschar

Det är heller inte skadligt för dig eller barnet att duscha riktigt varmt. Om en lång och varm dusch får dig att slappna av så ska du fortsätta med att duscha varmt. Det kan vara skönt under värkarbetet att ta ett varmt bad eller en varm dusch.

Är det skadligt för gravida att basta?

Många kvinnor oroar sig över att bastubad kan skada barnet under en graviditet. Men så är det inte. Att basta som gravid är ingen fara alls – det kan göra dig som gravid gott. Tänk på att du alltid bör basta under rimliga temperaturer.