Planerar barn

Ägglossning

Foto: Shutterstock.com ©

Ägglossning är avgörande för att bli gravid. Om du önskar att bli gravid bör du först kartlägga din menstruationscykel. Prova Mammasidans nya ägglossningskalkylator! Längden på menstruationscykeln och tiden för ägglossning varierar från kvinna till kvinna. I genomsnitt har kvinnor en 28 dagar lång menstruationscykel med ägglossning runt den 14 dagen. Dag 1 i cykeln startar på första dagen av menstruationen. Men längden på menstruationscykeln varierar från kvinna till kvinna.

Kalkylator

Här hittar du Mammasidans ägglossningskalkylator

När har jag ägglossning?

Ägglossningen inträffar oftast 14 dagar före nästa mens. Perioden från ägglossning till mens varierar mindre från kvinna till kvinna än perioden från mens till ägglossning. Börja skriva upp när du har mens så att du får en uppfattning om antalet dagar mellan cyklerna. Detta är det första du bör göra för att hitta tidpunkten för ägglossning.

Du är som mest fertil runt ägglossningen. Det är bevisat att levande sädesceller lever upp till 96 timmar efter samlaget. Äggen mister sin förmåga att bli befruktade 24 timmar efter ägglossningen. Chanserna till att bli gravid är därför störst ett par dagar före ägglossningen till en dag efter. Du som ammar och har ett barn under ett år, har kanske inte fått tillbaka regelbunden menstruation. När du ammar undertrycks ägglossningen, och gör det därför svårare att bli gravid. Amning kan faktiskt fungera som preventivmedel.

LÂS OCKSÅ: Hur ofta och vilken ställning?

Symtom på ägglossning

Här hittar du en rad olika metoder för att kartlägga ägglossningen – de dagar som du är allra mest fertil i samband med din cykel. Ibland tar det lite tid innan du lär dig dessa tecken, men på några månader kommer du att bättre känna din egen kropp och tydligare kunna avläsa när ägglossningen inträffar.

  1. Livmoderhalsslemmet.

    Mängden livmoderhalsslem varierar under menstruationscykeln. Efter menstruationen är slidan vanligtvis torr med lite flytningar i några dagar. Sen kommer ofta en ganska tjock och klibbig, vitaktig flytning. Läs mer om livmoderhalsslemmet.

  2. Ägglossningssmärtor

    Några kvinnor känner av ägglossningen i form av en lätt ömhet, molande värk eller skarpa smärtor på den ena sidan av nedre delen av magen. Den medicinska termen för detta är "Mittelschmertz”, som på tyska betyder mittensmärtor. Det kan hålla i sig från ett ögonblick upp till 24 timmar.

  3. Förändring av brösten

    Brösten kan förändras direkt efter ägglossningen och bli ömma, större och till och med klumpiga före menstruationen. Detta beror på hormonell påverkan.

  4. Livmoderhalsens position och form

    Vid ägglossning förändras livmoderhalsen och slemmet runt livmoderhalsen. För att undersöka detta är det mycket viktigt att komma ihåg att tvätta händerna ordentligt före undersökningen för att undvika infektion.

    När ägglossningen närmar sig blir livmoderhalsen mjukare och känns smidig med blött slem. Då är storleken på livmoderöppningen som toppen på ett lillfinger. Du kommer också att notera att det är lättare att ta sig till livmoderhalsen, eftersom den då ligger mer centralt i slidan. Tidigare i cykeln efter menstruationen, och även efter ägglossningen, blir livmoderhalsen torrare, fastare och mer stängd.

    Välj en bekväm ställning när du undersöker dig själv. Du kan till exempel sitta på huk eller stå med ett ben på toaletten. Använd samma ställning varje gång - så blir det lättare att känna igen förändringar. Efter en förlossning tar det flera månader innan livmoderhalsen känns och ändrar sig genom cykeln som beskrivet ovan.

  5. Basal kroppstemperatur; indikator för ägglossning.

    Den normala kroppstemperaturen hos äldre personer är cirka 37 grader, men varierar under dagen, speciellt vid aktivitet. Att mäta kroppstemperaturen under menstruationscykeln kan ge dig en bra indikation på om och när ägglossning inträffar. Om du har försökt att bli gravid under en längre tid men utan resultat, bör man alltid starta en kartläggning med basaltemperaturschema. Detta kommer också din läkare be dig att göra innan någon ytterligare undersökning av barnlöshet blir aktuell. Här kan du läsa mer om hur du kartlägger dina BKT.


Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus. Genomläst och godkänt av barnmorska Marie Svedberg

Källor:

- När livet blir till, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal

- Planlägg graviditeten, Dr. Karen Trewinnard, Teknologisk förlag 1999

- Graviditet, födsel och småbarnsåren, 6. utgåva, 2. upplag 1999, Inger Eide, Haugen,

Ad Notam Gyldendal

- På väg, Gro Nylander, 2002 Gyldendal Fakta

* ägglossning