Planerar barn

Basal kroppstemperatur – ta reda på när du har ägglossning

Den normala kroppstemperaturen hos vuxna ligger runt 37 grader, men varierar under dygnet – speciellt vid aktivitet. Att mäta kroppstemperaturen under menstruationscyklarna ger dig god kännedom om när ägglossningen sker.

Basal kroppstemperatur - BKT. Foto: Shutterstock.com ©

Om du länge har försökt att bli gravid utan resultat bör man alltid starta en kartläggning med basaltemperaturerna. Detta kommer även din läkare be dig om att göra innan en vidareutredning av barnlöshet. För att mäta basal kroppstemperatur (BKT) behöver du en digital termometer.

Det säkraste sättet att ta tempen är i ändtarmen. En bra termometer kan du köpa på apoteket, och kostar inte mycket. Mätning av temperaturen i örat rekommenderas inte, då detta ger en mer osäker mätning. För att kartlägga ägglossning är det de små decimalerna som är viktiga.

Du ska helst ta tempen vid samma tid varje morgon. Du ska inte gå upp ur sängen innan du mäter.

BKT visar två faser

  • Fas 1: Under ägglossningen är BKT på sitt lägsta
  • Fas 2: Direkt efter ägglossningen stiger BKT minst 0,2 grader och håller sig där tills mensen har startat.

Stigning i temperaturen sker då hormonet progesteron frigörs efter att ägget har lossnat, och är ett tecken på att ägglossning redan har skett.

Faktorer som påverkar BKT:

  • Infektioner
  • Kroppen når sin BKT först efter 4 timmar av sammanhängande sömn. Om du är uppe eller vaken mycket en natt kommer detta att förhöja BKT.
  • Varm eller kall dryck kan också förändra BKT
  • Om du har druckit alkohol inte långt innan kan BKT vara lite förhöjt.
  • Stress, ångest, flygresor, "jet-lag" kan också spela in.

Kom ihåg att lista alla de faktorer som kan påverka temperaturschemat. Gör dina egna koder, ikoner eller symboler för de saker som kan inverka på resultatet.

Mätning och tolkning av BKT

Poängen med temperaturschemat är att ta reda på om du har en liten förhöjning av temperaturen efter ägglossning – alltså identifiera att det finns en fas 1 och fas 2 som ger signaler om att här sker det en ägglossning. När du har gjort detta några månader kommer du kanske mycket riktigt att veta vilka dagar du är som mest fertil. Metoden används bäst om du samtidigt undersöker livmoderhalsslemmet. De flesta kvinnor har då och då en cykel utan ägglossning. Det kan vara vid ett sådant tillfälle då du inte går in i varken fas ett och fas två. Pröva då igen nästa månad!

Om du under flera månaders tid inte kan innan någon fas 1 och fas 2, kan det vara bra att uppsöka en läkare för att få hjälp med att kartlägga eventuella hormonella rubbningar. Ta med dig temperaturschemat och lämna den till din läkare.

Om du inte har blivit gravid under loppet av ett år kan du be din läkare att hänvisa dig för utredning av ofrivillig barnlöshet.

Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus. Genomläst och godkänt av barnmorska Marie Svedberg. Källor:

Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal

Planlegg svangerskapet, Dr. Karen Trewinnard, Teknologisk forlag 1999

Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.