Dokumentärer

Familjeliv

Puffbild + rubrik

Det finns få saker som kan påverka en så starkt känslomässigt som en riktigt bra dokumentär. När det kommer till barn är det dessutom betydligt enklare att få dem att förstå problem och perspektiv genom rörlig bild än av bara ord. Dessa 8 dokumentärer får ni helt enkelt inte missa.  

OBS. De olika dokumentärerna lämpar sig givetvis inte för alla åldrar. Läs på om dokumentären innan och avgör om du tror att ditt barn har åldern inne. 

1. He Named Me Malala


He Named Me Malala berättar den spännande historien om en ung pakistansk tjej och hennes kamp för utbildning. Dina barn kommer inte gnälla över att behöva gå till skolan efter att ha tittat på den här dokumentären.

Lämplig för åldrar: 12+


2. March of the Penguins


Denna fantastiska dokumentär visar pingviner under deras årliga marsch från Antarktis. Den djupa berättarrösten från Morgan Freeman är ytterligare en aspekt som ger dokumentären sin majestätiska kvalitet.

Lämplig för åldrar: 6+


3. Wings Of Life


Disney's dokumentär om pollinatörer som bin, fladdermöss, fjärilar och fåglar är både lärorik och otroligt vacker. Meryl Streep står för berättarrösten och leder oss igenom detta skönhetsäventyr. 

Lämplig för åldrar: 6+


4. Gatubarnens andra chans

Hur är det att växa upp som gatubarn? Möt gatubarn från Durban i Sydafrika. Bland barnen finns Zuleika som vid tio års ålder flydde hemifrån efter att ha utnyttjats sexuellt och misshandlats av sin styvfar. 

Lämplig för åldrar: 12+


5. Ingenstans att bo

Under 2000-talet har antalet hemlösa barnfamiljer ökat kraftigt och idag är minst 15.000 barn drabbade, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning. För 13-åriga Nardos familj är situationen akut. Socialtjänsten har sagt upp dem från deras tillfälliga boende och nu vet de inte var de ska sova.

Lämplig för åldrar: 10+


6. Planet Earth säsong 1 & 2 


BBC: s otroliga serie om vår planet visar fantastiska underverk från hela världen och får oss att förstå vilken unik plats vi lever på. Vi lär oss dock också om hur hotad naturen och dess liv är. Ditt barn kommer att älska denna dokumentärserie! 

Lämplig för åldrar: 6+


7. Mina systrar har cancer


Tilde är 15 år och har levt med cancer i nästan hela sitt liv. Själv är hon frisk men båda hennes yngre systrar Emmy och Tuva är drabbade. Vi hör också Barncancerfondens syskonstödjare Carina Karlsson vars jobb är att stötta syskon till sjuka barn.

Lämplig för åldrar: 10+


8. I Am Eleven 


En härlig dokumentär som erbjuder en otroligt inblick genom ögonen på 11-åringar från hela världen. Länderna som barnen kommer ifrån är bland annat Thailand, England, Indien, Frankrike och Sverige.

Lämplig för åldrar: 10+

Foto: Ellyy / Shutterstock