Hur ska vi göra med sömnen?

FÖRÄLDER

Hej!
Jag har en tjej på åtta månader som jag alltid fått söva på dagarna genom att köra vagnen över tröskeln alternativt gå ut och gå. Under tre dagar när hon var cirka sex månader så provade jag, som jag gjort och gör då och då, att lägga henne i sin säng och då somnade hon dagtid själv. Detta varade i tre dagar sen var det bara köra vagn över tröskel igen. På kvällarna lägger vi henne utan problem 18.30, pussar godnatt och fem minuter senare sover hon och sover 12-13 timmar. Händer ibland att hon vaknar och skriker till men somnar om av sig själv igen.
Hur ska vi göra med dagsovandet? Det börjar bli jobbigt då hon nu gärna bara ligger och snuttar medan man drar fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det kan ta upp till 30 minuter innan hon somnar fast hon är jättetrött. Hon är vaken två timmar åt gången för att sen sova 30-60 minuter. Så det blir allt mellan tre och fyra sovstunder per dag. Barn på öppna förskolan i samma ålder sover endast kanske två gånger per dag, kan det vara så olika?

Hej!
Er dotter sover nu större delen av hennes sömnbehov nattetid, och då blir det oftast lite kortare sömnperioder under dagarna samt även ibland lite mer "svår somnat". Om ett tag räcker det säkert med kanske med två sovstunder om dagen.
Sömnen för spädbarn då det gäller antal perioder, mängden sovtimmar, tid på dygnet och så vidare kan variera mycket. Det du skriver om är helt normalt, vissa åtta månaders sover kanske två gånger dagtid medan en annan sover fyra gånger dagtid, men då i sin tur kanske sover kortare stund på natten.
Hälsningar
Carmen Wolters, BVC-sköterska på Familjeliv.se