Foralder

Lustiga nöjesparker

Kan du tänka dig att besöka Barfot-parken i Tyskland eller vara anläggningsarbetare för en dag i England?

Familjeparkerna som är något utöver det vanliga. Foto: Barfusspark Egestorf / Diggerland

Det finns inga gränser för vilka koncept man kan göra temaparker av. Två kända exempel på det är Dolly Partons ”Dollywood” och inte minst världssuccén Legoland.

Men det finns ett antal andra parker som du kanske inte skulle tro existerar. En del av dessa kan ge en rolig och ovanlig twist på familjesemestern, medan andra nog bara är för speciellt intresserade!

Anläggningsarbetar-semester

En park som skiljer sig från mängden är Diggerland i England där både barn och vuxna kan försöka sig på att köra anläggningsmaskiner, som dumpers och grävmaskiner. Diggerland har fordon i alla storlekar och det hela sker som tur är under tillsyn av kunniga instruktörer.

I denna park kan man även få lära sig om de olika maskinerna, samt få uppleva hur det är att sitta i hytten på den största grävmaskinen.

Det finns fyra sådana parker i England: en i Kent, en i Durham, en i Devon och en i West Yorkshire.

Föräldrar ej tillträde

Ett annat ställe där barnen kan få testa sina framtida yrkesmöjligheter är konceptet KidZania. Denna inomhuslekparken är byggd som en by i barnstorlek och låter barn i åldern fyra till tolv år få testa yrken som brandman, läkare, journalist och butiksägare.

Här får barnen lön för arbetet och genom deras egen valuta ”KidZos” får de möjlighet att handla i byns många butiker eller köpa tjänster hos andra barn. Byn innehåller bland annat sjukhus, skönhetssalong, radiostation och pizzeria. Barnen är under tillsyn av instruktörer och här har föräldrar inte lov att hjälpa till.

Parken har däremot en egen Föräldra-lounge, där de vuxna kan dricka kaffe, surfa på nätet och på en del ställen kan man även få fot-spa.

KidZania har varit en stor succé och finns nu på flera platser i världen, bland annat i Lissabon, Bangkok och Dubai. Flera nya avdelningar är under planering och under 2014 öppnar de även i London.

Håll för ögonen ungar!

Det är svårt att göra en översikt över ovanliga nöjesparker, utan att ta med BonBon land i Danmark.

I utgångspunkt är detta en helt vanlig traditionell tivoli-park med berg och dalbanor och karuseller. Men när man kommer in i parken slås man av de bisarra dekorationerna som självklart är inspirerade av godsaker med namn som «sopdynga» och «kloakslam».

Detta är parken ungarna sent kommer att glömma. Här hittar man statyer av råttor som kräks, karuseller med storbröstade och topplösa kor, och kissande hundar. Only in Denmark?

Blodigt skoj?

Staden Orlando i Florida är känd för sina många och gigantiska nöjesparker, men visste du att det här även finns en egen park som har för avsikt att sprida Guds ord?

I parken The Holy Land Experience finns det inga actionfyllda karuseller. Besökarna kan här få uppleva hur det är att knalla runt på ”Jerusalems” gator så som det skulle ha sett ut för två tusen år sedan.

En av höjdpunkterna i parken är ett upptåg som inte passar för de med låg tolerans för blod. Här kan barn och vuxna få bevittna en trettio minuters lång korsfästelse av Jesus.

Parken låter också de besökande få se hur livet ser ut för en munk och hur Jesus grav kan ha sett ut.

Barnbenta naturupplevelser

Är det en spännande och oförglömlig upplevelse att gå barbent? Det tycker de uppenbarligen i Egestorf, inte långt från Hamburg i Tyskland. Här har de gjort en naturupplevelsepark, där besökarna kan vandra på en stig genom skogar och ängar – barfota!

«Ge dina stressande fötter en paus» heter det på Barfußpark Egestorfs webbsidor.

Parken lockar sina besökande med att spatsera över olika underlag, från det mjuka och behagliga till det lite mer onda.

Bark, gräs, vatten, jord, grus, lera och blå glasbitar, är bara en del av det man har täckt stigen med.

Parken har också små «upplevelse-stationer» längst vägen, där man bland annat kan uppleva dofter i en örtgård, se parken från en byggd platå eller göra musik.

Viktoriansk stämning

Har du lust att uppleva Viktoriatidens London, med skitiga gator, kloak, sjuka tiggare och dyster stämning? Då är Dickens World i England något för dig och din familj!

Här får besökarna en interaktiv guidad tur, där man kan lära sig mer om Charles Dickens och hans verk. Proffessionella skådespelare spelar karaktärerna från böckerna, och parken lovar de besökande många roliga och lärorika uppträdanden längst med turen.

Parken ligger i Chatham, i sydöstra England.

Fortfarande inte trött på Angry Birds?

De senaste åren har det varit ett race bland flera utvecklare om att öppna världens första Angry Birds park, och det ser ut som om finnarna har lyckats!

Angry Birds parken är egentligen en del av den stora nöjesparken Särkänniemi som ligger i Tampere. Här kan barnen prova karuseller som är formade som de kända färgglada fåglarna, leka på en stor lekplats eller tjata på sina föräldrar om att köpa en av de många Angry Birds souvenirerna i parkens Angry Birds butik.

Liknande parker finns även på Gran Canaria och i England.

Den hemmagjorda nöjesparken

De flesta är väl överens om att det hade varit häftligt att ha sin egen nöjespark. En som har precis detta är den italienske restaurang-ägaren Bruno. Han har använt de senaste fyrtio åren till att göra sin egen nöjespark för hand.

Bruno har alltid älskat att svetsa och skapa saker, och fick idén till att skapa sin egen park som ett sätt att dra till sig besökare till sin restaurang Ai Pioppi. Parken ligger i ett skogsområde i närheten av byn Treviso.

Parken innehåller hemmagjorda gungor, rutschbanor, gungbrädor, gyroskop och en bana som kör genom trädtopparna. Brunor är otvivelaktigt en väldigt kreativ man som nyligen dokumenterades i en egen dokumentär (se nedan), men detta är helt klart en park man bara besöker på eget ansvar!


AI PIOPPI from Fabrica on Vimeo.