Så skriver du ett framtidsbrev till dig själv – 11 steg

Hur skriver man ett framtidsbrev till sig själv? Foto: Unsplash

Skulle du vilja öppna ett brev från dig själv – som du skrivit för tio, tjugo år sedan? Då ska du skriva ett framtidsbrev till dig själv. Familjeliv listar precis hur du gör!

Tänk om du en dag fick öppna ett brev som du skrivit till dig själv för längesen. Vilka drömmar hade du, har allt slagit igenom? Var du kanske en annan person, med helt andra värderingar?

Ett framtidsbrev är ett brev du skriver till dig själv. När och var du får öppna det är upp till dig! Här kommer en checklista när du ska skriva ett framtidsbrev till dig själv.

Framtidsbrev – 11 saker att ha med

För att brevet ska bli så bra som möjligt är det bra att ha en liten checklista på vad du behöver ha med i ditt brev. Här är tio tips!

1. Välj en ålder

Börja med att bestämma hur gammal du ska vara när du öppnar brevet. Är det ett brev till dig själv långt fram i tiden – är det året du går i pension? Är det kanske bara ett brev du vill öppna om ett par år? Bestäm i förväg hur gammal du ska vara när du öppnar brevet.

Tips! Det kan vara kul att välja en ålder längre fram i tiden för att få spännande perspektiv på ditt liv. Är du otålig? Skriv två! Ett för närmre fram i tiden – och ett för längre fram.

2. Var inte pretentiös

Skriv ett brev med avslappnad ton, som om du skrev ett brev till en kompis.

3. Vad är du bra på?

Gör en positiv beskrivning av vem du är idag. Hur ser du ut? Vad tycker du om hos dig själv? Vilka är dina närmsta vänner? Din favoritmat? Hur ser en lördag ut i ditt liv? Skriv ner saker du är stolt över som du åstadkommit den närmsta tiden – om det är höga betyg, ett nytt jobb eller kanske en ny vän?

4. Vad är du rädd för?

Är du blyg, rädd för att tala inför grupper eller skäms du för att du inte tagit körkort än? Skriv ner saker du vill jobba på och som du hoppas har löst sig när du en dag öppnar brevet.

5. Vilka är dina värderingar idag?

Är du troende, politiskt aktiv eller kanske drivs du av en vilja att förändra världen på djupet? Beskriv hur du engagerar dig i din omgivning, vad du tycker är viktigt i samhället och i världen.

6. Vilka är dina mål och förhoppningar?

Vad drömmer du om – vilka ambitioner har du? Hur ser du på din framtida karriär? Hur många barn vill du ha? Om du har barn – hur vill du se dem växa upp?

7. Kom ihåg små detaljer

Har du ovanan att bita på naglarna? Glömmer du nycklarna jämt? Skriv ner detaljer du stör dig på hos dig själv som du vill ska upphöra.

8. Ge dig själv några tips och råd

Vilka råd vill du ge ditt framtida jag? Det kan vara saker som “ring mamma oftare”, “börja spara i fonder” eller “sluta oroa dig så mycket”.

9. Ställ frågor till dig själv

Ställ frågor till ditt framtida jag! Vad får dig att somna gott om kvällarna? Hur gör du för att roa dig själv?Vilken är den viktigaste personen i ditt liv?

10. Om du kan – ha med ett aktuellt foto på dig själv

Det kan vara kul att ha med ett foto på dig själv från tiden du skriver brevet. Då känns brevet verkligen som ett eko från förr!

11. Försegla brevet och skriv öppningsdatum

Det är förstås strängt förbjudet att tjuvläsa brevet. Försegla brevet med ett kuvert och skriv datum för när du får öppna det. Bevara det på ett ställe du inte rör så ofta. Vid flytt – se till att brevet hamnar ostört i en låda eller liknande.

Tips! Det finns också sätt att skriva brevet digitalt till dig själv. FutureMe är en sådan digital tjänst.