Efter så många koppar kaffe minskar gravidchansen

Kaffe påverkar chansen att bli gravid lika negativt som rökning. Det visar en ny dansk studie enligt en morgontidning.

Efter så många koppar kaffe minskar gravidchansen. Foto: Unsplash
Efter så många koppar kaffe minskar gravidchansen. Foto: Unsplash

Forskare har följt 4 000 danska par som försökt bli gravida med hjälp av provrörsbefruktning och studien visar att kvinnor som dricker 4-5 koppar kaffe per dag eller mer har svårare att bli gravida. Man har också kunnat konstatera att mäns spermaproduktion minskar av för mycket koffeinintag.

Läs också: Låg spermaproduktion – och 5 andra fertilitetsproblem hos män

Så många koppar kaffe är okej om du vill bli gravid

Det finns sätt som par kan göra för att öka sina chanser att bli gravida. Genom att göra ett litet "hälsouppsving", äta och dricka bra och få tillräckligt med sömn, kan både kvinnor och män öka sin fertilitet. Men det finns också mycket som kan dra ner ens chanser att bli gravid. Tobak hör till en av de absolut vanligaste sakerna som både kvinnor och män bör utesluta för att öka sina chanser. Men hur är det med kaffe?

Enligt Dagens Nyheter kan forskarna konstatera att två koppar kaffe per dag är okej, tre är på gränsen och fyra-fem koppar är definitivt för mycket.

Samma mängd kaffe kan även öka risken för missfall hos den som är gravid. En kopp kaffe motsvarar ungefär 1,5 deciliter vilket innehåller knappt 100 milligram koffein.