Har ni en jämställd boendeekonomi? 4 frågor ni måste prata om

Artikelbild: Unsplash

Har du stannat kvar i en relation för att det kan vara svårt att hitta en ny bostad? Då är du inte ensam. I en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av Nordax uppger var femte kvinna att de har stannat kvar i en relation till följd av svårigheterna att få en ny bostad. En av fyra kvinnor har även haft svårt att hitta ett nytt boende efter en separation.

Så hur ser det ut där hemma? Lever du i en tvåsamhet? Har ni i sådant fall en jämställd boendeekonomi? Med hjälp av Nordax privatekonom Malin Magnusson listar vi här viktiga frågor alla par borde prata igenom.

Läs också: Avslöja graviditet under jobbintervju? Här är råden

Så får ni en jämställd boendeekonomi – 4 tips

1. Kompenserar ni löneskillnader?
Tjänar ni olika mycket? Då borde ni se till att ni skapar en så jämställd ekonomi som möjligt. Den som tjänar mer bör också bidra till en större del till de gemensamma utgifterna.

– Så tjänar din partner 30 procent mer, bör hen betala 30 procent mer av era gemensamma utgifter, säger Malin Magnusson, expert på privatekonomi.

2. Vem betalar ränta och amorteringar?
För Malin Magnusson är det självklart att man ska sträva efter att dela upp kostnaderna för boendet och dela på hyran. Men när det kommer till ränta och amorteringar tycker hon inte att man ska betala för sin partner.

– Mitt tips är därför att istället lägga undan den del det skulle kostat dig i ränta och amortering för att till slut kunna köpa in dig i bostaden, det tycker vi är jämställd ekonomi! Äger man en viss del av lägenheten blir det istället viktigt att då endast betala den procentsats som du äger av boendet, säger hon.

3. Vem tar ut mest föräldraledighet eller vabbdagar?
Det här är en viktig fråga! Glöm inte att pensionen påverkas av både vabbande, deltidsarbete och föräldraledighet. Ofta är det personen med lägst inkomst som tar ut större delen av föräldraledigheten och går ner i arbetstid.

– Detta påverkar inte bara nuvarande inkomst utan även pensionen. Din partner bör kompensera detta genom att spara till ditt pensionsspar, berättar privatekonomen Malin Magnusson.

4. Har ni eget sparkonto och en buffert?
Ni kanske är gifta och har delad ekonomi, då behöver man väl inte spara själv? Jo! Se alltid till att du har ett eget sparande och en buffert. Varför?

– Det kan vara bra att göra sparandet till enskild egendom (om ni är gifta) för att säkra att pengarna tillhör den personen vid en eventuell skilsmässa och inte delas rakt av. En smart idé är att öppna ett fasträntekonto som ger högre ränta och där du vet hur mycket dina pengar kommer att växa.

Statistiken är ett utdrag från rapporten som har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Totalt gjordes 1086 intervjuer med allmänheten via webben under 22-26 januari 2021.