Familj

Enkla knep för bättre familjeekonomi

Foto: Shutterstock.com ©

På 80-talet ärvde syskon och kusiner av varandra. Att en rosa tröja blev det nyaste plagget för en treårig pojke, gjorde ingenting då. Vem gör så idag? Aldrig förr har vi lånat mer pengar än nu – och därför också varit skyldiga mer pengar.

Barn adopterar pengavanor

-Många vuxna upplever en stor köppress när det gäller sina egna barn. Man vill så gärna att barnet ska passa in, tillhöra gemenskapen, och då är det viktigt för många barn att ha rätt märkesvaror, säger Gisle Höyland, som arbetar som ekonomisk rådgivare. Allt eftersom barnen växer upp, tar många barn efter de vuxnas åsikter och beteende. Både barn, unga och småbarnsföräldrar är en lätt grupp att påverka genom marknadsföring. Det har marknadsförarna förstått, och i takt med ökat välstånd och högre lön ser vi att det används åtskilligt mycket mer pengar på materiella saker för barn och ungdom, säger Höyland.

-Nu ser vi i högre grad att barn och unga använder dyra märkeskläder och har ofta en betydligt dyrare garderob än sina föräldrar. Det är något att tänka på. Varför ska barnet på fyra år springa runt i en Björn Börg-kalsong för 400 kr?, frågar Höyland sig själv och föräldrar där ute. Han anser att flera vuxna använder för mycket pengar på materiella saker åt sina barn än vad som är förnuftigt, och barnen adopterar dessa vanor. Summan av detta kan ofta leda till helt fel fokus på vad som är viktigast i livet.

Dyr ”lycka”

Strävan efter att se vällyckad ut, både när man ska hämta barnen på fritidsaktiviteter, på dagis och i skolan, och på föräldramötet kan vara väldigt dyrt för föräldrarna. Vi har historier från vardagen där inköpsbeslut bestäms efter påverkan relaterad till barnen, och då pratar vi om dyra kapitalvaror som bil och båt. Vi har också sorgliga berättelser där användandet av pengar till barn har varit en betydande del av orsaken till att föräldrarna har fått ekonomiska problem. Det gäller speciellt sådant som överkonsumtion av snabblån och krediter.

I grund och botten kan man följa så många översikter och standardbudgetar man kan, men om man inte håller tungan rätt i munnen kan det betyda stora konsekvenser för familjen under kommande år. Här är tips från ekonomiska rådgivaren:

Först och främst: De vuxna bestämmer. Detta är en bra grundläggande regel både med tanke på ekonomi och annat. Och inte minst: var konsekvent och tydlig.

Så kan familjen spara flera tusen kronor varje år

Här är några enkla, konkreta och bra tips som kan bidra till kloka och ekonomiska val. Tillsammans kan detta medföra ett sparande på flera tusen varje år, i många år.

På restaurang:

  • Vatten till middag istället för läsk (bör också gälla för de vuxna...)
  • Köp mat som barnen tycker om (inte någon idé att beställa fisk om barnen inte gillar fisk)
  • Dela med barnen istället för att köpa barnmeny
  • Låt ev. barnen välja antingen läsk eller dessert. Behöver inte alltid få det som Nalle Puh: Ja tack, båda delar.

Inköp:

  • Storhandla (en till två gånger i veckan istället för många gånger i veckan)
  • Handla utan barn
  • Köp saker på extrapris/rea. Använd rabattkort
  • Köp använt
  • Ta över saker från storasyskon, släkt och vänner (kläder, barnsaker och liknande)
  • Undvik köpcentrum när barnen är med och handlar

Transport:

  • Köp cykelvagn. Otroligt bra uppfinning som man kan frakta sina barn och/eller varor i. Man behöver inte alltid köra bil och en tur med cykelvagnen ger den vuxne träning samt fina upplevelser som både barn och vuxna kan ha som fina barndomsminnen... Allt eftersom ungarna växer är det sparkcykel eller cykel som gäller. Cykelvagnen kan fortfarande frakta varor.

Godis, chips, läsk o.dl.

  • Ha en huvudregel om att detta är något man ska få på lördagar, under ledighet och när man har/är i sällskap är både en sund och ekonomisk bra inställning.
  • Låt barnen välja bland ett urval saker som är förnuftiga i förhållande till priset. Ska de få smågodis är det smart att det bestäms hur många saker de ska få. Ge en påse var och säg att de får välja sju saker. Fungerar förvånansvärt bra!

Vatten:

  • Fyll vatten i från kranen i egna vattenflaskor istället för att köpa vatten. Låt ungarna välja en vattenflaska som de skriver sitt namn på och har med sig överallt, speciellt på sommaren.

Semester/fritid:

  • Mycket av det bästa i ett barns liv är gratis. Bada, leka, sparka fotboll, cykla osv. Barn behöver inte tivoli, cirkus, badland och nöjesparker för att trivas. Självklart är det okej med lite utflykter ibland, men låt det inte bli en vana och stressa inte fram att köra många mil extra för att uppsöka detta. 
Gå ihop med en annan familj och hyr ett stort hus istället för att båda familjerna hyr en liten stuga var. Ett stort hus kostar normalt mindre att hyra än två små när räkningen delas på två.

Kvalitet:

  • Prioritera kvalitet på saker som är menade att räcka och köp rimliga produkter på förbrukningsvaror. Kom ihåg att barnen växer snabbt. Det har ingen mening med att köpa väldigt dyra kläder eftersom det snabbt blir för litet.

Presenter:

  • Önska coola kläder, sängkläder, handdukar och andra nyttiga saker till jul och födelsedagar istället för leksaker. (Nästan alla barn i Sverige har fler leksaker än de behöver)
  • Allt eftersom barnen växer är det förnuftigt att de önskar sig presentkort och pengar så att de kan köpa något dom verkligen önskar sig.

Försäkringar:

  • Se till att man har de försäkringar man bör ha och att man har förnuftig/passande täckning. Man bör ha både barnförsäkringar och helårs reseförsäkring för hela familjen.
  • Man bör också överväga livs- och olycksfallsförsäkring för sig själv för att säkra familjen om något skulle ske.

Ungdom:

  • Låt dom få vanliga saker och lär dom att hjälpa till lite extra (till exempel tvätta, dammsuga, klippa gräset och liknande) när de ska få något extra dyrt. En byxa för 300 har ofta samma kvalitet som en byxa för 900 och då är det bra att de måste bidra lite själva också om de ska få något pga mode eller annat som är väldigt kostsamt.
  • Lär barnen att spara. Skaffa ett bankkonto tidigt och ge barnet ett betalkort. Berätta för dom betydelsen av att spara och skaffa ett sparmål tillsammans med barnet. Ge dom gärna en belöning genom att ge barnet en bonus när de har nått sitt mål. Låt det jobba lite på sommaren och ev. andra ledigheter, kvällar och/eller helger.

7 steg till en bättre familjeekonomi

1. Avsätt pengar och spara till en buffert

Har ni en buffert slipper ni att ty till dyra snabblån eller kreditlån om tvättmaskinen ryker eller bilen behöver lagas. Ni bör helst ha en ekonomisk buffert på 2-3 månadslöner. Kom ihåg att även små belopp – till exempel 500 kronor i månaden – ger en bra summa efter ett tag.

2. Skriv samboavtal och upprätta ett testamente

Inte gift? Ska ni ha barn och inte är gifta bör ni skriva ett samboavtal och upprätta ett testamente. Ett samboavtal visar vem som äger vad, hur utgifter fördelas och hur tillgångar och ekonomi ska delas om ni skiljs åt. Om en av er dör säkrar testamentet kvarlevande sambos arvsrätt.

3. Har ni rätt boränta?

Se till att ha bästa möjliga ränta på lånet. Kontakta banken med jämna mellanrum och kolla om ni har det bästa erbjudandet.

4. Sluta med era smålån

Det bästa är att samla alla lån i ett. Prata med banken och se om det går att ordna för er.

5. Köp använt

Det finns otroligt mycket fina kläder och saker och många önskar det allra bästa för sina små. Men, kom ihåg att det snabbt blir väldigt dyrt om du ska köpa allt nytt. Saker du kan köpa använt är vagn, säng, bilstol, ytterkläder och skötbord.

6. Var förnuftig vid nyinköp

Priset på till exempel barnvagn eller kläder kan variera mycket. Behöver du senaste mode på märkeskläder och den dyraste barnvagnen?

7. Fundera på hur ni vill använda barnbidraget

Har du möjlighet att spara barnbidraget under barnets uppväxt, väntar en fin summa senare när utbildning och flytt närmar sig.