Exakt så här giftigt är det med surströmming

Livsmedelsverket avråder bland annat barn, unga och gravida att äta det norrländska kulturarvet surströmming – Familjeliv reder självklart ut på vilket sätt det är giftigt!

Surströmming innehåller miljögifter. Foto: Lapplaender - Eget arbete, Wikicommons
Surströmming innehåller miljögifter. Foto: Lapplaender - Eget arbete, Wikicommons

Surströmming är lite av en norrländsk specialitet. Genom jäsning och saltning konserverar man strömming och lägger det sedan i spad för efterjäsning i konservburk. När burken sedan öppnas, görs det med ett fräsande ljud som påminner om ljudet av en överjäst saft. Runt burken sprids det sedan ett moln av en säregen doft (eller stank, beroende på hur du är lagd), som får flugorna att samla sig.

Surströmmingens vanligaste tillbehör är kokt potatis, tunnbröd, gräddfil och gräslök eller hackad rödlök. Fullkomligt enastående rätt enligt vissa – outgrundligt vidrigt enligt andra.

För surströmmingsentusiasten har tyvärr miljöföroreningar satt stopp för ett för stort intag av delikatessen.

Läs också: Så fick den hatälskade maträtten lapskojs sitt namn

Gifterna lagras i kroppen – under hela livet

Det är miljögifter som enligt Livsmedelsverket är det farliga med surströmming. Både dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet. Det är också gifter som förs över till foster och ammande bebisar. Livsmedelsverket är noggranna med att poängtera att avrådan till att äta surströmming inte bara riktas till gravida:

− En vanlig missuppfattning är att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och den som vill föda barn i framtiden, eftersom gifterna lagras i kroppen under lång tid, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Dioxiner är bland de farligaste gifterna i hela världen

Dioxiner och PCB är miljögifter, vilket betyder att de skapas av miljöföroreningar. Det är framför allt när man tillverkar kemikalier som innehåller klor – men också vanlig sopförbränning – som det frigörs dioxiner som sedan släpps ut i haven.

Är du inte riskgrupp – njut, men i måttlig mängd

Om du inte är barn, ung eller gravid kan du äta surströmming med någorlunda gott samvete. Men vill du bli gravid, eller planerar bli det i framtiden, avråds du alltså också från att äta surströmming.

DISKUTERA: "Jag ammar – ska jag äta surströmming?"