Experten: Det här kan du göra om din partner inte vill ha sex

Hur länge kan han skylla på att han är för trött? Det undrar läsaren. Relationsexperten Charlotte Sander svarar på läsarens fråga.

"Varför vill min man inte ligga med mig?" undrar signaturen "Anonym"
Har du ett relationsbekymmer? Maila Charlotte Sander!
Har du ett relationsbekymmer? Maila Charlotte Sander!

Har du också fått höra av din partner att hen är för trött för att ha sex? Vad kan egentligen den bakomliggande orsaken vara till den förlorade sexlusten? Charlotte Sander är relationsexpert på relationsexperten.se och svarar här på läsarens fråga.

Läs frågan – och se Charlotte Sanders svar nedanför!

Läsarfråga: "Varför vill min man inte ligga med mig?"

Hej!

Jag undrar hur vanligt det är att män tappar sexlusten och vid vilken ålder det är vanligt? Min man är 41 år och har inga fysiska problem att ”få upp den” vad jag vet, men verkar ha tappat lusten att ha sex (i alla fall med mig?)

Ett scenario: vi går och lägger oss och jag försöker göra en invit. Han suckar lite artigt och säger att han är ”trött”. Det är hans sätt att säga nej. Han verkar över huvud taget inte ha någon sexlust. Det här har hållit på sedan ett tag tillbaka.

Han skyller för övrigt precis allt på att han är ”trött”. Även på att vi ska göra saker tillsammans eller planera semester så är han för ”trött”.

Vi har inga barn ihop. Så vi kan inte skylla på småbarnsår.

Varför vill min man inte ligga med mig?

/Anonym

Relationsexpertens svar: Fundera på när det började

Hejsan,

Jag förstår att det är lätt att hamna i känslan att det är en själv det är fel på –man är eller gör något som gjort att partnern inte vill vara nära eller ha sex.

I första hand tänker jag att man behöver fundera på när det här började och försöka få honom att själv berätta när han fick den här tröttheten. Du kan också själv försöka fundera över när förändringen skedde och om det var något i ert liv eller hans som gjort att han mår som han gör idag.

Sedan verkar det ju inte bara handla om tröttheten kring sex, utan mer överlag att han säger att han är trött. Är han sådan att han brukar dra sig undan och inte så lätt berättar om hur han mår, blir det ju så klart svårare för dig att nå fram. Men en tanke är att du kanske också behöver ändra ditt sätt att försöka nå honom. Ibland fastnar man själv i att fråga och göra på samma vis som man gjort under en lång tid och med samma resultat – inga.

Kanske du kan öppna upp mer kring dina känslor när han säger nej eller att han är trött – att du tar första steget till att visa din sårbarhet? Är man mer anklagande så brukar det ju bli så att den andra stänger – man vågar helt enkelt inte öppna upp mer för man känner bara skuld och otillräcklighet.

Det kan ju vara så att han behöver söka läkare om han känner sig konstant trött vill jag tillägga också – så att man täcker in alla möjliga tänkbara orsaker till hans trötthet.