"Min chef ignorerar mig" – karriärcoachen svarar

"Alla andra har fått gått på en utbildning i år, utom jag. När jag frågade varför sa han bara att det inte behövs."

Artikelbild: Canva

Hur gör man när man gett feedback till sin chef och sedan blir ignorerad? Karriärscoachen, Jenny Fingal, ger handfasta råd till orolig läsare.

"Min chef ignorerar mig"

– Hej,

Jag hade utvecklingssamtal med min chef och han bad mig ge feedback. Jag är inte nära min chef och tycker inte han är så närvarande, så jag gav väldigt försiktig feedback.

"Utslängd i kylan"

Jag sa att jag önskade tydlighet och lite mer coaching, att vi skulle ha teammöte iallafall en dag i veckan så vi får en chans att briefa honom och fråga om det är något. Nu är det som jag är helt utslängd i kylan. Alla andra har fått gått på en utbildning i år, utom jag. När jag frågade varför sa han bara att det inte behövs. Han bjuder knappt in mig på de få möten vi har och när vi skulle ansöka om ledighet över jul fick alla ta extra ledig utom jag! Kunde han verkligen tagit illa vid sig??

/Maria

Karriärscoachen svarar

– Hej Maria, tack för att du skriver till mig.

Riktigt bra jobbat - att du i ditt utvecklingssamtal säger till din chef vad du behöver för att bli ännu bättre på ditt jobb! Vilken chef skulle inte bli glad av att få veta det? Din chef ska inte ha tagit illa vid sig av den feedback som du beskriver, men som du säkert vet hanterar alla information på olika sätt. Ge det lite tid och se om situationen förändras till det bättre.

Det här kan du göra

1. Prata med nära vänner

Berätta om din arbetssituation för nära vänner som du litar på. Be om råd och bolla ideér om hur du skulle kunna gå tillväga. Det finns alltid några vänner runt omkring dig som har varit i liknande situation men problem och utmaningar hanterar vi alla på olika sätt. Men du ska undvika att prata om dessa problem med dina kollegor - det är alltid bäst att först prata direkt med sin chef.

2. Prata med din chef

Visar det sig att det situationen inte förändras till det bättre - prata med din chef. Säg inte att du känner att chefen ignorerar dig, för dessa bedömningar kan vara subjektiva. Du kan dock visa din oro över att du har noterat att du är den enda som inte deltar på företagens möten, fick inte gå kurs och den enda som inte fick semester. Be chefen utveckla anledningen till att du inte fick gå kursen. Be också chefen sätta ett mål som du ska uppfylla för att få gå kursen längre fram. Då vet du vad som förväntas av dig och kan lägga ditt fokus på att leverera.

Frågor du kan fundera på

  • Vad vill du egentligen i denna situation?

  • Hur vill du utvecklas i nuvarande roll och vad behöver du då?

  • Hur kan du stärka ditt nätverk för nya jobbmöjligheter?

Blir det inte bättre på jobbet, öppna dörren och möjligheterna att leta nytt jobb i ett annat företag. Forskning visar att den värsta chefen är den som ignorerar sina medarbetare. Det är tyvärr också den vanligaste förekommande typen av dåligt ledarskap enligt Harvard Business Review-artikeln, “The Most Common Type of Incompetent Leader”.

Önskar dig lycka till och hoppas du får ordning på chefen! Bäst Hälsningar Jenny

Vill du veta mer?

Jenny Fingal driver Jencore AB, där hennes roll är att stötta människor och bolag genom olika förändringsprocesser. Jenny är bl.a. diplomerad professionell coach och diplomerad ledarskapscoach.

Klicka här för att komma i kontakt med Jenny.