"Min chef pratar illa om mig". Karriärcoachen ger svar

Vad gör du när chefen anmärker att du hämtar på förskolan "för tidigt" eller pratar illa om dig med andra kollegor?

Artikelbild: Pexels / Magnus Skoglöf

Man kommer olika bra överens med sina kollegor, men vad gör man när chefen pratar illa om en som person med andra kollegor?

Min chef pratar illa om mig

– Hej,

Jag vet inte om man kan göra något när chefen är problemet...

Det är så att min chef pratar illa om mig till mina kollegor. Jag har bl.a. fått veta att hon tycker jag pratar för högt, gör ett dåligt jobb och går tidigt för ofta för att hämta min son på förskolan. Hon pikar genom att titta på klockan varje gång jag behöver gå..

Hämta på förskolan

När min son skulle börja på förskola så pratade jag med henne om att jag kommer behöva hämta en del och då var det inga problem. Hon är ny chef på vår avdelning och var väldigt trevlig till en början, men det har successivt ändrats. Ingen av mina kollegor säger ifrån. Ingen vågar stå upp för mig, jag känner mig så ensam i detta.

/Linnea

Karriärscoachen svarar

– Hej Linnea, tack för att vänder dig till mig med din fråga.

Att din chef pratar illa om dig - är oprofessionellt och ett beteende som inte hör hemma på en arbetsplats. En chef är alltid en företrädare för arbetsgivaren och direkt ansvarig för dess arbetsmiljö, både den fysiska och psykosociala.

Chefen pratar bakom ryggen

Att en chef går runt och baktalar dig till kollegor, som dessutom inte har något med din arbetsprestation att göra, tyder på att chefen står för ett dåligt ledarskap och att företaget har en bristande uppföljning kring det direkta ledarskapet. Kanske är din chef helt omedveten om vad hen säger och gör samt hur det påverkar framför allt dig men även dina kollegor.

Konflikträdd

Att dina kollegor inte agerar kan bero på flera olika anledningar men brukar i grunden handla om konflikträdsla. Vid något tillfälle kanske kollegorna försökt nå fram till chefen men att det då uppstått konflikt och att de då valt att backa. En dålig psykosocial arbetsmiljö brukar leda till konflikträdsla.

Det här kan du göra

Men, våga säga ifrån!

Jenny Fingal, Jencore AB

1. Vänta inte - agera nu!

Prata med din chef och berätta om det du fått återberättat samt dina egna iakttagelser. Låt chefen prata och försök bena ut vad som verkligen är sant och hur ni ska komma till rätta med problemet. Men, våga säga ifrån!

2. Chefens överordnade

Om beteendet inte omedelbart upphör ska du vända dig till chefens överordnade, företagets HR eller företagets skyddsombud för att få hjälp. Problemet måste komma fram för att rätt åtgärder ska sättas in.

Frågor du kan ställa

  • Vem i din närhet kan stötta dig i denna situation?

  • Vilka styrkor hos dig kan du använda i denna situation?

  • Vad är viktigt för mig hos en chef (egenskaper), team och företag (värderingar, företagskultur)?

Hoppas det sker en förbättring för dig! Bästa Hälsningar Jenny

Vill du veta mer?

Jenny Fingal driver Jencore AB, där hennes roll är att stötta människor och bolag genom olika förändringsprocesser. Jenny är bl.a. diplomerad professionell coach och diplomerad ledarskapscoach.

Klicka här för att komma i kontakt med Jenny.