10 tips: Så lär du ditt barn att städa upp efter sig

Så lär du ditt barn att städa hemma. Foto: Pexels

Ser du framför dig bråk, gråt och skrik när det är dags att städa undan hemma? Undvik konflikterna och lär ditt barn att städa med barnpsykologen Margit Ekenbarks smarta tips!

Läs också: Experten tipsar: Så undviker du syskonrivalitet

Så lär du ditt barn att städa hemma

1. Lär dig skillnaden på mutor och belöning
Margit Ekenbark, barnpsykolog, menar att man lätt hamnar i underläge om man hotar eller mutar sina barn. Det är en kamp man som vuxen är på väg att förlora. Däremot kan små belöningar vara positiva – och gott om beröm.

2. Börja tidigt
Börja tidigt med att lära ditt barn vitsen med att städa. Ju tidigare man lär sitt barn att städa, desto bättre. Men skulle man nu inte ha börjat i tid, utan råkar ha en sjuåring som aldrig gjort ett handtag hemma, behöver man ändå inte misströsta allt för mycket, anser Margit Ekenbark.

– Jag tror aldrig att det är för sent att lära sitt barn att städa. Om man själv har städat har barnet vant sig vid att ha det ordentligt omkring sig och uppskattar fördelarna med att hitta sina saker.

3. Rimliga krav
Börja i små portioner och ställ inte för höga krav. Ettåringen kan till exempel plocka ur bestick ur diskmaskinen, medan treåringen är mogen att plocka undan sin tallrik själv efter maten.

4. Rätt ordalag
Byt: “Vad duktig du var som städade” till: “Känner du hur skönt det är när allt är på sin plats?” Genom att du lär ditt barn att uppskatta värdet av städningen så ökar du barnets förståelse om vad städningen faktiskt är till för. Att öka trivseln hemma, helt enkelt!

5. Hjälps åt
Ska ditt barn plocka undan efter sig? Hjälp till och visa att det går snabbare om man är fler.

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Vi har svaret

6. Dra ner på mängden leksaker
Ställ undan så mycket som möjligt och ta fram när det passar. När leken är avslutad, plocka ihop tillsammans och sätt tillbaka sakerna på sin plats.
– Det gäller att hjälpa barn som inte är så beständiga i sin lek och som gärna rusar vidare till nästa sak. Var delaktig och hitta ett bra ställe för leken, säger Margit Ekenbark.

7. Plocka undan när leken är avslutad
– Man måste visa att röran hänger ihop med leken och att ni tillsammans behöver städa undan innan ni kan börja med något annat. Det funkar inte om man skjuter upp städningen till lördagar eller ens till efter maten, säger Margit Ekenbark.

8. Uppmuntra till fortsatt lek och stoj
Visst är det påfrestande när barnen lever rövare hemma, men många tycker nog ändå att det är snäppet värre när de rockar loss hemma hos släktingar eller vänner. En av
Familjelivs medlemmar som har fyra livliga barn löser det med att gå ut till närmsta lekplats när barnen blir stojiga. Innan besöket brukar hon förbereda dem på vilka regler som gäller när de är borta och hur länge de ska stanna. En annan medlem berättar att hon brukar förhandla med sina barn när de är bortbjudna: om de sitter still i en kvart får de springa runt huset i fem minuter som belöning.

9. Var sak har sin plats
Se till att det finns lådor och hyllor som det är enkelt att fylla. Stora, rymliga lådor för klossar, lego. Hyllor för böcker och förvaring. Genom att det finns självklara platser för alla leksaker, papper och pennor så är det mycket enklare att få ordning.

10. Gå ut och lek av er
Margit Ekenbark tycker att det är viktigt att komma ihåg barnens behov av att leka och stöka. Livliga barn med mycket energi ska inte tvingas till att sitta och pyssla. River de hemmet finns det bara en sak att göra: gå ut.

– Barn med mycket energi behöver få utlopp för sina kroppsliga behov, de måste få springa, jaga och gunga. Efteråt kanske de kan göra något mer stillsamt. Som förälder gäller det att hitta balansen och sätta gränser som varken är för lösa eller så strikta att barnets livskraft förtas, avslutar Margit Ekenbark.