15-årig flicka hittades död i sin säng – familjehemsföräldrar stäms

Det var för tio år sedan som en 15-årig flicka hittades död i sin säng efter en kort tids sjukdom. Dödsorsaken var lunginflammation – men flickan hade inte fått någon antibiotika. Nu stäms hennes familjehemsföräldrar.

En 15-årig flickas död blir ett fall för domstol sedan hennes biologiska föräldrar har väckt enskilt åtal mot hennes familjehemsföräldrar. Arkivbild.

Flickans biologiska föräldrar har väckt enskilt åtal mot familjehemsföräldrarna, som de menar gjort sig skyldiga till dråp eller grovt vållande till annans död. De stämmer också kommunen som ansvarade för placeringen av flickan i familjehemmet, rapporterar Ystads Allehanda.

Hittades livlös i sin säng

En åklagare bedömde efter dödsfallet att inget brott som faller under allmänt åtal hade begåtts och därför inleddes aldrig någon förundersökning.

– Det är anmärkningsvärt att man inte har gjort någon polisutredning eller inlett någon förundersökning när en fullt frisk 15-årig flicka blir sjuk och dör, säger mammans advokat Monica Crusner till tidningen.

Uppmuntrades att vila

Tonårsflickan insjuknade våren 2012 i något som först verkade vara en vanlig förkylning. Vid ett läkarbesök ställdes diagnosen körtelfeber och hon uppmanades att vila. Fler läkarbesök blev det sedan inte innan hon 18 dagar senare hittades livlös i sin säng.

Nekar till anklagelserna

Familjehemsföräldrarna nekar till anklagelserna och kommunen anser sig inte skyldig till flickans död.