Efter släppta restriktioner – säljrekord för kondomer

RFSU:s kondomförsäljning slog rekord under september – det meddelar RFSU i ett pressmeddelande.

Försäljningen av kondomer slog rekord under september.
Försäljningen av kondomer slog rekord under september.

Försäljningen av kondomer har slagit nya rekord sedan pandemin, det meddelar RFSU. Under september månad sålde RFSU fler kondomer än de gjort sedan pandemin startade i mars 2020.

– Vi ser en tydlig trendökning för kondomförsäljningen på alla nordiska marknader förutom i Finland där återhämtningen verkar ske något långsammare. Troligtvis har de släppta restriktionerna påverkat försäljningen, där fler nu kommer i kontakt med andra människor, säger Anette Otterström, Communication & Brand Manager Norden på RFSU, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Onanirapporten 2021: Nu avslöjar svenskarna sina "vanor"

Läs mer: Sexleksaker: Vuxenleksaker du ska passa på att fynda under Black Friday 2021

Kondom viktigare för ungdomar nu än innan pandemin

En undersökning från RFSU visar också att 16 procent av de som är sexuellt aktiva tycker att kondom känns viktigare att använda nu, jämfört med innan pandemin. Dessutom har andelen ungdomar mellan 16-20 år som använder kondom i samband med sex ökat. Hela 60 procent av ungdomarna som deltagit i undersökningen uppger att de använt kondom de senaste 12 månaderna, vilket är den högsta som uppmätts bland den nämnda åldersgruppen sedan RFSU började mäta år 2009. Det är dessutom en ökning sedan förra året då siffran låg på 49 procent.

Positiv attitydförändring om kondom

– Vi ser en positiv attitydförändring. Unga kommunicerar bättre om kondom, och är mer lyhörda för sin partner. Det har inte hänt över en natt. Breda konstruktiva samtal om sex och samspel fått mer utrymme över tid, säger Anette Otterström.

RFSU tror att pandemin har medfört mycket tankar om kroppslig integritet och därmed väckt nya tankar hos ungdomarna. De uppmärksammar också Metoo och dess följder som en orsak till det ökade kondomanvändandet.