Experten svarar: Då ska du och din partner sova i skilda sovrum

I forumtråden “Skilda sovrum”, tyckte 62% att sova i separata sovrum från sin partner är positivt för relationen.

Artikelbild: Pexels
Artikelbild: Pexels

Sexologen Suzann Larsdotter svarade på Familjelivs frågor om separata sovrum kan gynna relationen eller om det egentligen handlar om en utdragen process mot slutet av en relation.

"Skilda sovrum"

För att läsa hela forumtråden och kommentera, klicka här.

Vad är anledningen till att par börjar sova i skilda sovrum?

– Det kan vara olika kvälls– och sovvanor som gör att par börjar sova i skilda sovrum.

Ens partner kanske snarkar väldigt mycket, man tycker om att läsa sent eller är lättväckt.

Om det finns barn i sängen och det helt enkelt blir för trångt, kan också vara en anledning till att par börjar sova i skilda sovrum.

Hur tar man steget till att sova i skilda sovrum utan att det känns “farligt” för relationen?

– Kommunicera!

Prata och fråga varför vi gör det – komma överens om upplägget och orsaken. Det behöver inte handla om att man inte tycker om varandra eller inte vill ha sex, utan göra vad som är optimalt för relationen - våga stå utanför normen.

“Vissa par döljer det för andra”

Jag vet par som sover isär och valt att behålla dubbelsängen, för att man inte vill berätta för andra att man sover isär. Man är rädd för omgivningens projektioner.

Vi påverkas av andras attityder och normer som säger hur förhållandet ska vara, är man ett par “ska” man sova tillsammans, enligt en del.

Historiskt sett innebar det att man var välbärgad om man sov i skilda sovrum, medan fattiga fick sova många personer i samma säng.

Läs också: Behöver din partner mer uppmärksamhet? 9 sätt att vårda relationen

Sovrummet symboliserar “kärlek”, eller?

– Sova tillsammans är väldigt normbundet – det är såhär det ska vara. Sova i samma sovrum är tecken på att man är ”kär”, men det stämmer inte. Problemet är sällan skilda sovrum utan snarare orsaken. Att sova i varsitt rum kan vara en fin kärlekshandling mot sin partner för att hen ska få en god nattsömn.

Därför ska man sova i olika sovrum

– Sova ihop är inte ett bevis eller tecken på kärlek. Det kan vara det, men behöver inte vara det. Man ska inte blanda ihop sömnens betydelse med närhet. Sova gör man för att orka och är ett basbehov.

Närhet är en väldigt liten del av själva sömnen. Det kanske sker om man vaknar på natten och det är mysigt att krypa nära. Närhet och sex kan man ha innan och efter man sover på varsitt håll.

Sex efter barn

– Sex efter barn kan vara svårt att få till. Många tror att sex måste ske i sängen och på kvällen. Jag rekommenderar att man vågat tänka lite bredare. Man behöver inte “tvångsligga” på kvällen för att det ska bli av.

Sex i sängen kan vara praktiskt för att man naturligt har mindre kläder på sig och barnen sover, men det går att ha sex på andra ställen och tider på dygnet.

Läs också: Hjälp! Vi har inte haft sex på två år!

Sexolog: Suzann Larsdotter

Vill du komma i kontakt med Suzann? Klicka här.

När skilda sovrum är ett problem

– Det är ett problem om det handlar om att man inte är kär längre och då kan man fysiskt vilja fly från personen och förhållandet – men då är inte skilda sovrum problemet, utan orsaken bakom.