FHM: Så påverkas julfirandet av den ökade smittspridningen

Under torsdagens presskonferens rapporterade Folkhälsomyndigheten om smittoläget i Sverige – och svarade på frågan om man kommer kunna fira jul med sina nära och kära i år.

Kommer man kunna fira jul som vanligt i år eller ej?
Kommer man kunna fira jul som vanligt i år eller ej?

Under torsdagens presskonferens rapporterade Folkhälsomyndigheten tillsammans med Socialstyrelsen och MSB om den ökade smittspridningen av covid-19.

Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, meddelade att ökningen verkar fortsätta, samt att risken att hamna på IVA är betydligt högre bland ovaccinerade.

– Vaccinerna har effekt på alla åldersgrupper och skyddar mot svår sjukdom och död, säger Britta Björkholm under presskonferensen och tillägger:

– Det är en tydlig effekt av vaccinationen, den gör stor skillnad.

Läs mer: Vaccinationsbevis för barn – det här gäller

6 fall av omikron i Sverige

Den nya virusvarianten, omikron, har hittills 70 rapporterade fall i 13 länder i Europa. Det första fallet av omikron i världen upptäcktes den 11 november i Botswana. I Sverige finns nu sex rapporterade fall av viruset, varav alla har resehistorik till Sydafrika.

- Vi har inga detaljer men så vitt jag vet är det ingen som blivit allvarligt sjuk, man har haft mildare symptom, säger Britta Björkholm om den nya virusvarianten.

Folkhälsomyndigheten om julen 2021

Under presskonferensen får FHM frågan om hur man ska tänka kring julfirandet – om myndigheten anser att man kan bjuda in som vanligt och eventuellt blanda olika åldersgrupper:

– Privata sammankomster är tillåtet att ha. Man kan ha julfirande, men jag tycker att man ska tänka till om hur man gör, svarar Britta Björkholm och fortsätter:

– Vi vet ju vilka åtgärder som är mest effektiva, som vaccinering och att dela upp sammanhanget och möjliggöra avstånd. Glesa ur, helt enkelt. Det tycker jag att man ska tänka på, men det är fortfarande tillåtet att fira förstås.